Покарання (фільм, 1920)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Покарання (1920))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покарання
The Penalty
Жанри трилер, кримінал, драма, жіхи, німе кіно
Режисери Воллес Ворслі
Продюсери Семюел Голдуїн (в титрах не вказаний)
Сценаристи Говернер Морріс, Чарльз Кеніон, Філіп Лонерган (в титрах не вказаний)
У головних
ролях
Чарльз Клері, Доріс Паун, Джим Мейсон, Лон Чейні, Мілтон Росс, Етель Грей Террі, Кеннет Херлан, Клер Адамс, Монтгомері Карлайл, Сезаре Гравіна, Чі Фелпс, Мадлейн Треверс, Едуар Требаол, Кларенс Вілсон, Майкл Дарк
Оператор Дон Шорт (в титрах як: Donovan D. Short)
Монтаж Дж.Дж. Хоукс, Фрэнк Е. Халл
Художник Гілберт Вайт
Кінокомпанія Goldwyn Pictures Corporation, Eminent Authors Pictures Inc.
Дистриб'ютор Goldwyn Picturesd
Тривалість 1 год 30 хв
Мова англійська (німий, американські субтитри)
Країна США
Рік 1920
Дата виходу 8 серпня 1920
Кошторис $88 868
IMDb ID 0011565
CMNS: Покарання у Вікісховищі

Покарання (англ. The Penalty) — американській німий чорно-білий фільм режисера Воллеса Ворслі, у головній ролі Лон Чейні.

Сюжет[ред. | ред. код]

Доктор Ферріс, недосвідчений хірург (Чарльз Клері), ампутує обидві ноги молодому хлопцеві, пораненому в результаті аварії. Ферріс дізнається від іншого лікаря, що ампутація була не потрібна. Хлопчик підслуховує розмову та протестує, але безрезультатно, бо лікарі брешуть його батькам, що операція врятувала хлопцеві життя. Через 27 років хлопець, якого сьогодні називають Бліззард (Лон Чейні), незважаючи на те, що йому потрібні дерев'яні милиці, щоб пересуватись, стає ватажком злочинного світу міста. Він має намір помститися доктору Феррісу та повернутися до нього через його вродливу доньку, художницю, Барбару (Клер Адамс). Здатність Бліззарда уникнути арешту зумовлена, тим, що у нього «в кишені» місцева поліція. Тому безстрашна агентка спецслужб Роуз (Етель Грей Террі) добровільно проникає в його організацію. Коли вона виявляє, що у нього є розроблений план для захоплення міста Сан-Франциско, вона має намір розкрити його, але захоплюється харизматичним Бліззардом і намагається відмовити його. Все сходиться у дивовижному фіналі…[1]

У ролях[ред. | ред. код]

Кадр з фільму
Кадр з фільму

Факти[ред. | ред. код]

  • Лон Чейні для ролі зав'язував гомілки назад і йому доводилося ходити на наколінниках. Це було настільки болісно, ​​що він міг так ходити лише кілька хвилин за раз, а м'язи колін зазнавали постійних пошкоджень.
  • Сцена з Лоном Чані, що спускався сходами, була поставлена в кінці, щоб довести глядачам, що він не ампутував собі ноги. Вона бува вилучена з випуску 1926 року, і кадри фільму тепер втрачені.
  • У видінні Блаззарда про майбутній пограбунок Сан-Франциско, він бачить, як віддає накази своїм прихильникам стоячи на своїх відновлених ногах.
  • В одній із сцен чітко видно, як Ліхтенштейн вимовляє слово «Блін!»[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. THE PENALTY (1920). http://reelsf.com (Англ) . Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 17 лютого 2021(фільм є у вільному доступі на ютубі з оригінальними субтитрами та російськими)
  2. The Penalty. https://www.imdb.com (Англ) .

Посилання[ред. | ред. код]