Поліція Іраку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поліція Іраку
(англ. Iraqi Police)
(араб. الشرطة العراقية‎)
 
 
Загальна інформація:
Тип: Національна поліція
Юрисдикція: Ірак
Дата заснування: 1979
Відомство-попередник: Іракська поліція (1979-теперішній час)
Структура:
Керівна організація: Міністерство внутрішніх справ (Ірак)

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: [[:commons:Category:Police of Iraq|Поліція Іраку
(англ. Iraqi Police)
(араб. الشرطة العراقية‎)]]

Поліція Іраку (ПІ) (англ. Iraqi Police, араб. الشرطة العراقية‎) — це поліцейські сили в уніформі, які відповідають за дотримання цивільного законодавства в Іраку. Його організацією, структурою та набором персоналу керувала Коаліційна тимчасова адміністрація після вторгнення в Ірак у 2003 році, а ним керує реформоване Міністерство внутрішніх справ Іраку. «IP» відноситься до іракської поліції, а «ISF» до ширших сил безпеки Іраку[1]. Нинішнім командувачем Федеральних сил поліції є генерал-лейтенант Раед Шакер Джавдат.

Історія

[ред. | ред. код]

Нинішня поліція Іраку має певні зв’язки з довоєнною поліцейською службою Іраку, яка була професійною та мала пріоритет репресій. Тому очікується, що поліція залишиться згуртованою та буде корисним інструментом і після вторгнення[2].

Він мав стати основою для поліцейських сил нового Іраку, але громадянські заворушення спричинили відмову від цього проекту[3]. Після екстреної виплати стипендії деякі поліцейські повернулися, особливо в Багдаді, а військова поліція армії США провела екстрене навчання[3]. У той же час на півдні британські війська почали створювати місцеві поліцейські сили у координації з шиїтськими релігійними лідерами[3].

Організація та контроль

[ред. | ред. код]
Поліцейський річковий катер на Тигрі

У 2009 році поліція Іраку перебувала під командуванням генерал-майора Хуссейна Джассіма Алаваді. [4] Багатонаціональне перехідне командування безпеки в Іраку (MNSTC-I) було організацією Центрального командування Сполучених Штатів, завданням якої було навчання, наставництво та оснащення всіх іракських цивільних сил безпеки. MNSTC-I також мав на меті навчити своїх колег в іракському уряді Іраку виконувати їхню роль. MNSTC-I було розпущено в 2010 році. Поліція Іраку мала три основні гілки:

  • Іракська поліцейська служба : організація в уніформі, якій доручено загальне патрулювання міст Іраку та реагування на інциденти
  • Федеральна поліція : воєнізована організація, створена для подолання прірви між поліцією та армією. Він реагує на внутрішні інциденти, що виходять за межі можливостей IPS, але недостатньо серйозні для іракської армії . FP виникла як Спеціальна поліція (SP) 15 серпня 2004 року, щоб забезпечити національний потенціал швидкого реагування для протидії збройним повстанцям, широкомасштабній громадянській непокорі та заворушенням. У 2005 році Міністерство внутрішніх справ об’єднало свої спеціальні поліцейські батальйони в підрозділ реагування на надзвичайні ситуації (підрозділ SWAT), 8-му механізовану бригаду міліції (3 моторизовані батальйони), відділ охорони громадського порядку (4 бригади/12 батальйонів) та дивізія спецназу поліції (4 бригади/12 батальйонів). [1] 30 березня 2006 року вона стала Національною поліцією Іраку (НП), а 1 серпня 2009 року НП була перейменована на Федеральну поліцію.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Pike, John. Iraqi Police Service (IPS). www.globalsecurity.org. Архів оригіналу за 10 квітня 2017.
  2. Bensahel, Nora; Oliker, Olga; Crane, Keith; Brennan, Richard R. Jr.; Gregg, Heather S. (2008). After Saddam: Prewar Planning and the Occupation of Iraq. Rand Corporation. с. 121. ISBN 9780833044587.
  3. а б в Bensahel, Nora; Oliker, Olga; Crane, Keith; Brennan, Richard R. Jr.; Gregg, Heather S. (2008). After Saddam: Prewar Planning and the Occupation of Iraq. Rand Corporation. с. 125. ISBN 9780833044587.
  4. Federal Police Commander. Архів оригіналу за 16 червня 2010. Процитовано 7 жовтня 2009.

Посилання

[ред. | ред. код]