Посмішка Мони Лізи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Усмішка Мони Лізи
англ. Mona Lisa Smile
Жанр драма
Режисер Майк Ньюел
Продюсер Фредвард Йохансон
Сценарист Лоуренс Коннер
Марк Розенталь
У головних
ролях
Джулія Робертс
Джулія Стайлс
Кірстен Данст
Меггі Джилленгол
Домінік Вест
Оператор Анастас Міхосd
Композитор Рейчел Портман
Кінокомпанія Columbia Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures, Netflix, Ivi.ru і Xfinity Streampixd
Тривалість 117 хв.
Мова італійська і англійська
Країна США США
Рік 2003
Кошторис $65 000 000
Касові збори $141 300 000
IMDb ID 0304415

Посмішка Мони Лізи або Усмішка Мони Лізи (англ. Mona Lisa Smile) — кінофільм 2003 року студії Columbia Pictures за мотивами роману Мюріел Спарк «Найкращі роки міс Джін Броуді».

Сюжет[ред. | ред. код]

1950-ті. Кетрін Вотсон (Джулія Робертс), випускниця університету Берклі у Каліфорнії, отримує посаду викладачки історії мистецтва у престижній жіночій школі — Коледжі Веллслі. Вона дуже сучасна, обожнює свою професію і студенток. Заняття, які вона проводить у цьому строгому консервативному закладі, стосуються не тільки мистецтва, але і статусу жінок у суспільстві 1953 року.

Вотсон переконує і надихає своїх учениць мати відвагу боротися за існування та успіх. Вона закликає учениць повірити в себе, вчитися, щоб робити професійну кар'єру і самостійно забезпечувати своє майбутнє. Вона використовує свої уроки мистецтва, щоб довести молодим жінкам, що вони не мусять підкорятися стереотипам про те, що жінки народжуються тільки для ролі домогосподарки і матері. В фільмі підіймаються теми аборту та звинувачення вагітних студенток, "скандальності" контрацепції у коледжах, вибору між хатньою та професійною роботою, дискримінації лесбійок.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]