Похорон дитини (картина Едельфельта)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Похорон дитини
фін. Lapsen ruumissaatto
Творець: Альберт Едельфельт[1]
Час створення: 1879[1]
Висота: 120,00 см
Ширина: 204,00 см
Матеріал: олійна фарба[1] і полотно[1]
Зберігається: Атенеум[1]
Музей: Фінська національна галерея[1]

«Похорон дитини» (фін. Lapsen ruumissaatto, швед. Ett barns likfärd)— картина фінського художника Альберта Едельфельта, написана у 1879 році. Вважається першим фінським твором мистецтва, написаним здебільшого на пленері.

Едельфельт написав цю картину для виставки на Паризькому салоні, де у 1880 році вона здобула медаль третього класу; це був перший раз, коли твір фінського художника був так високо оцінений на цьому заході.

Зараз полотно входить до колекції музею мистецтв Атенеум у Гельсінкі, де виставляється з 1907 року[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

На тлі спокійного пейзажу картини шестеро осіб везуть на човні по тихих блакитних морських водах труну з тілом дитини, щоб поховати її. Всі зображені на картині люди засмучені смертю дитини і вдягнені у святкові вбрання: у чоловіків білі сорочки, чорні жилети й капелюхи, а у молодих жінок — білі хустки та фартухи. Старша жінка повністю вдягнута в чорне, а посеред човна сидить маленька рожевощока дівчинка у синьому вбранні. Погожий літній день та люди, що спокійно сидять у човні, надають полотну поважної, урочистої та тихої атмосфери.

Історія[ред. | ред. код]

Едельфельт створив це полотно на пленері у садибі неподалік міста Порвоо, яку орендувала для нього його мати. Художник намагався повністю написати картину максимально реалістичним способом, адже почав захоплюватися пленером вже наприкінці 1870-х рр. Цікавим фактом є те, що ще на початку 1870-х рр. він вирушив на навчання за кордон, щоб навчитися писати історичні полотна.

Едельфельт прожив у Порвоо все своє життя і у 1883 році збудував майстерню, у якій зараз знаходиться ательє-музей Альберта Едельфельта.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и http://kokoelmat.fng.fi/app?si=A+II+819
  2. Finnish National Gallery - Work: Conveying the Child's Coffin (A Child's Funeral). www.kansallisgalleria.fi (англ.). Процитовано 4 травня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Huusko, Timo: ”Albert Edelfelt: Lapsen ruumissaatto”. ''Ateneum-opas'', s. 30. Toim. Huusko, Timo. 2007.

Посилання[ред. | ред. код]