Предтеча (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Предтеча
Обкладинка видання 1969 року
Автор Василь Шевчук
Мова українська
Опубліковано 1969
Країна  Україна

«Предтеча» — роман українського письменника Василя Шевчука про українського філософа Григорія Сковороду, опублікований 1969 року під назвою «Григорій Сковорода» видавництвом «Радянський письменник». Художнє оформлення книги здійснив Андрій Крвавич[1].

У 1972 році роман вийшов під назвою «Предтеча» у київському видавництві «Дніпро». У цьому ж році роман був виданий російською мовою у московському видавництві «Советский писатель» в авторизованому перекладі з української Олександра Доценка.

У 1982 році — третє видання роману (під назвою «Предтеча») в київському видавництві «Дніпро» з передмовою Костя Волинського «Історичні твори Василія Шевчука».

2021 року роман перевидано Центром навчальної літератури.

Зміст[ред. | ред. код]

Книга розповідає про життя філософа, зокрема про викупу Григорієм Сковородою з кріпацтва козака Бруса, про першу зустріч з М. Ковалинським — майбутнім другом, про кохання до Олени Майор.

Обкладинка видання 2021 року

Посилання[ред. | ред. код]

«Григорій Сковорода» Василь Шевчук (за першим виданням)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Григорій Сковорода: філософія життя і творчості «українського Сократа» : наук.-допом. бібліогр. покажч. / Харків. нац. пед. ун-т імені Г. С. Сковороди, наук. б-ка ; уклад. Т. І. Неудачина ; відп. ред. О. Г. Коробкіна (укр.) . Харків: ХНПУ. 2019. с. 29.