Премія Отто Гана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія Отто Гана
нім. Otto-Hahn-Preis
Тип наукова нагородаd
На честь: Отто Ган
Нагородження
Засновано: 2005
Нагороджені:
Категорія:Лауреати премії Отто Гана (4)
Черговість
Сайт dpg-physik.de/auszeichnungen/dpg-preise-mit-anderen-organisationen/otto-hahn-preis

Пре́мія О́тто Га́на (нім. Otto-Hahn-Preis) — наукова нагорода, названа на честь німецького хіміка-ядерника, лауреата Нобелівської премії Отто Гана[1]. Нагороду засновано навесні 2005 року Товариством німецьких хіміків[de], Німецьким фізичним товариством і містом Франкфуртом-на-Майні.

Відповідно до статуту, премія «служить розвитку науки, особливо в галузі хімії, фізики та інженерії через визнання видатних наукових досягнень»[2].

Нагороду було створено шляхом об'єднання премії Отто Гана з хімії та фізики (нім. Otto-Hahn-Preises für Chemie und Physik) з премією Отто Гана від міста Франкфурта-на-Майні (нім. Otto-Hahn-Preis der Stadt Frankfurt am Main). Премія Отто Гана вручається раз на два роки у Церкві Святого Павла у Франкфурті. Лауреатами почергово стають фізики і хіміки[3]. Премія включає золоту медаль і грошову винагороду сумою 50 000 євро. Половина призових коштів надходить від міста Франкфурт-на-Майні, четвертина від Товариства німецьких хіміків[de] а друга четвертина від Німецького фізичного товариства[4].

Лауреати нагороди[ред. | ред. код]

Основоположник ядерної хімії Отто Ган

Нагороди-попередники[ред. | ред. код]

Премія Отто Гана з хімії та фізики (нім. Otto-Hahn-Preises für Chemie und Physik) присуджувалась німецьким діячам, що зробили «унікальний внесок у розвиток хімії і фізики з використанням теоретичних або прикладних досліджень». Премію було засновано у 1953 році на пропозицію Товариства німецьких хіміків[de] організаціями, утвореними у складі Німецького центрального комітету з хімії (нім. Deutschen Zentralausschuss für Chemie) та Німецьим фізичним товариством (нім. Deutschen Physikalischen Gesellschaft). Нагорода складалась із золотої медалі[8], грошової суми, яка у 2003 році становила 25 000 євро і свідоцтва.

Премія Отто Гана від міста Франкфурта-на-Майні (нім. Otto-Hahn-Preis der Stadt Frankfurt am Main) була заснована у 1969 році з нагоди 90-річчя з дня народження науковця. Премія фінансувалась та вручалась Фундацією Отто Гана міста Франкфурта-на-Майні (нім. Otto-Hahn-Stiftung der Stadt Frankfurt am Main) і становила 25 000 німецьких марок.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Otto Hahn | Nobel Prize-Winning German Chemist | Britannica. www.britannica.com (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  2. Otto-Hahn-Preis | Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. www.gdch.de (нім.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  3. KulturPortal Frankfurt: Otto-Hahn-Preis. kultur-frankfurt.de. Архів оригіналу за 22 серпня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  4. Otto-Hahn-Preis. Gesellschaft Deutscher Chemiker e.V. (нім.). Процитовано 16 грудня 2021.
  5. Otto-Hahn-Preisverleihung. IDW. Архів оригіналу за 22 серпня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  6. Aktuell, S. W. R. (5 листопада 2021). Kernphysiker Klaus Blaum mit Otto-Hahn-Preis geehrt. swr.online (нім.). Архів оригіналу за 22 серпня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  7. Innovative Wirkstoffforschung an der Schnittstelle von Chemie und Biologie. gdch.app (нім.). 19 вересня 2023.
  8. Die Goldmedaille des Otto-Hahn-Preises für Chemie und Physik. Архів оригіналу за 7 березня 2023. Процитовано 7 січня 2024.