Принцеса (фільм, 2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса
англ. The Princess
Жанр бойовик[1], драматичний фільм[1] і фентезійний фільм[1]
Режисер Ле-Ван Кіт[en]
Продюсер
Сценарист
  • Бен Лустіґ
  • Джейк Торнтон
У головних
ролях
Оператор Лоренцо Сенаторе
Композитор Наталі Голт[en]
Монтаж Алекс Фенн
Кінокомпанія
Дистриб'ютор
Тривалість 94 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу
Кошторис $26 млн[2]
IMDb ID 13406136

«Принцеса» (англ. The Princess) — американський бойовик 2022 року режисера Ле-Ван Кіта[en]. У фільмі зіграли Джої Кінг, Домінік Купер, Ольга Куриленко та Вероніка Нго[en]. Принцеса вийшла на Hulu 1 липня 2022 року[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму розгортається в середньовічному королівстві, де правлять король і його королева, які мають двох доньок, титуловану принцесу та її молодшу сестру Вайолет. З тихого схвалення королеви принцесу навчила бойовим мистецтвам Лінь, племінниця Хая, одного з радників короля. Оскільки королева не народила синів, король мав намір видати принцесу заміж за Юліуса, безжального сина королівського дипломата, який зневажає мирне правління короля і вірить в те, що «сильний» король повинен правити залізною рукою. Принцеса залишила його біля вівтаря, і в результаті Юліус, його озброєна батогом поплічниця Мойра та група жорстоких найманців силою захопили замок, тримаючи в заручниках королівську сім'ю та їхніх слуг.

Принцеса зачинена на даху найвищої вежі свого замку в очікуванні свого вимушеного весілля з Юліусом. Коли двоє найманців входять і готуються зґвалтувати її, вона вбиває їх і вирушає рятувати свою родину. Після того, як вона вбиває кількох найманців на своєму шляху, Юліус і Мойра нарешті дізнаються про втечу та посилають своїх людей за нею. Вона ухиляється від переслідувачів і зустрічається з Лінем, який втік із замку та приєднується до бою. Намагаючись дістатися до каналізації на шляху до підземель, вони змушені битися з Мойрою, а Лін залишається, щоб зупинити її. Принцеса звільняє свою сім'ю, але їх і Ліня швидко схоплюють і приводять до Юліуса. Коли вона продовжує чинити йому опір, Юліус вирішує закріпити свої претензії на трон, одружившись натомість з Вайолет. Коли принцеса дає відсіч, її кидають у озеро біля замку, щоб вона потонула, а Лін і Вайолет тікають через таємні двері.

Принцеса рятується від падіння й пробирається назад у замок, де возз'єднується з Ліном і Вайолет. Троє споряджаються зброєю в таємній коморі, і принцеса та Лінь борються з найманцями, а Вайолет звільняє Хая; однак незабаром Вайолет схоплюють. Лін був поранений під час бою з Юліусом, але принцеса вбиває Мойру та вступає з ним в одиночний бій. Знесилена й на колінах, вона чекає часу, поки Юліус зловтішається перед тим, як готуватися вбити її. У потрібний момент вона вириває у Юлія меч і обезголовлює його. Остаточно переконавшись у силі та відданості своєї доньки, король робить її спадкоємицею престолу та видає указ, що жінкам королівства дозволяється обирати власний шлях у житті.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

А також: Кейтлін Роуз Дауні — Вайолет, сестра принцеси, Крістофер Каміясу — Хай, дядько Ліня, та Фергюс О'Доннелл — Курр, один із солдатів Юліуса.

Виробництво[ред. | ред. код]

30 жовтня 2020 року 20th Century Studios придбала права на сценарій Бена Люстіга та Джейка Торнтона «Принцеса», а Hulu мав виступати розповсюджувачем. Компанія Ніла Моріца[en] Original Film була співпродюсером фільму разом із 20th Century, а продюсерами виступили Дерек Колстад[en], Джої Кінґ (яка була обрана на головну роль[5]), Лустіг і Торнтон.[5] 12 листопада 2021 року Ле-Ван Кіт був оголошений режисером фільму[6].

Вихід[ред. | ред. код]

12 листопада 2021 року стало відомо, що «Принцеса» мала вийти влітку 2022 року на Hulu у Сполучених Штатах[7], а на Disney+ у всьому світі[8]. 12 квітня 2022 року стало відомо, що фільм вийде 1 липня 2022 року[3][4], а в Латинській Америці — 22 липня 2022 року на Star+[en].

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Реакція глядачів[ред. | ред. код]

За даними Whip Media[en], "Принцеса " була 3-м найбільш трансльованим фільмом на всіх платформах у Сполучених Штатах протягом тижня з 1 липня 2022 року по 3 липня 2022 року[9] та 4-м протягом тижня з 8 липня 2022 року, до 10 липня 2022 року[10].

Оцінки критиків[ред. | ред. код]

На вебсайті агрегатора рецензій Rotten Tomatoes фільм отримав схвалення 60 % на основі 83 критиків із середньою оцінкою 5,4/10. Консенсус критиків вебсайту каже: «Джої Кінґ — надійна зірка бойовиків і Принцеса, але вона заслуговує кращого королівства, ніж ця крива колимага, яка ще й нав'ючена незграбним сценарієм і пошарпаними цінностями виробництва». Metacritic, який використовує середньозважену оцінку, поставив фільму 43 бали зі 100 на основі 18 критиків, вказавши «змішані або середні відгуки».

Скотт Мендельсон з Forbes визнав «Принцесу» хорошим бойовиком і похвалив його концепцію, провівши деякі порівняння з франшизою фільму «Міцний горішок», водночас високо оцінивши гру Джої Кінґ[11]. Джессі Гассенджер з Consequence відмітила фільм фільм смішним і похвалила його передумови, аплодувала режисурі Ле-Ван Кіта, заявивши, що режисер забезпечує багато екшн-послідовностей у шаленому напрямі, водночас кажучи, що грі акторів вдається бути сильною[12]. Енді Крамп із Paste[en] оцінив фільм на 7,4 з 10, похвалив гру акторів, сказавши, що Джої Кінґ чудово грає, похвалив хореографію, особливо екшн-послідовність, і сказав, що Ле-Ван Кіт, Бен Лустіг і Джейк Торнтон створили бойовик із головною героїнею, який кидає виклик патріархату через режисуру та сценарій[13]. Дженніфер Грін із Common Sense Media[en] оцінила фільм на 3 зірки з 5, похвалила зображення позитивних повідомлень і зразків для наслідування, вказавши на розширення прав і можливостей жінок і мужність, а також відмітила різноманітне представлення персонажів та їхнє походження[14]. Браян Таллеріко з RogerEbert.com[en] оцінив фільм на 2 зірки з 4, сказавши, що гра Джої Кінґ є найкращим елементом фільму, і знайшов деякі екшн-послідовності цікавими, але заявив, що у фільмі немає креативного сценарію[15].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. The Princess Box Office Collection. boxofficeupdates.com. Архів оригіналу за 28 вересня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  3. а б 20th Century Studios (@20thcentury) Tweeted: Don't get in her way. The Princess starts streaming July 1 on @Hulu. Twitter. 20th Century Studios. 12 квітня 2022. Процитовано 12 квітня 2022.
  4. а б в г д Lash, Jolie (12 квітня 2022). Joey King’s ‘The Princess’ Gets July Premiere Date on Hulu. TheWrap. The Wrap News Inc. Процитовано 12 квітня 2022.
  5. а б Fleming, Mike Jr. (30 жовтня 2020). 20th Century Studios & Hulu Land Joey King-Attached Spec ‘The Princess’. Deadline Hollywood. Процитовано 13 січня 2022.
  6. 20th Century Studios [@20thcentury] (12 листопада 2021). The Princess is an irreverent action movie set in a fairy tale world. @JoeyKing stars as a young royal who is more comfortable with a sword than a tiara and must save her kingdom from ruthless mercenaries. Directed by Le-Van Kiet and coming to @Hulu in 2022 (Твіт). Процитовано 7 квітня 2022 — через Твіттер.
  7. 20th Century Studios [@20thcentury] (12 листопада 2021). The Princess is an irreverent action movie set in a fairy tale world. @JoeyKing stars as a young royal who is more comfortable with a sword than a tiara and must save her kingdom from ruthless mercenaries. Directed by Le-Van Kiet and coming to @Hulu in 2022 (Твіт). Процитовано 7 квітня 2022 — через Твіттер.
  8. Grater, Tom (12 листопада 2021). Disney+ Confirms Movies Heading To Star Internationally In 2022: ‘Romeo & Juliet’ Reimagining ‘Rosaline’, Action Pic ‘The Princess’ & Thriller ‘No Exit’. Deadline Hollywood. Процитовано 13 січня 2022.
  9. ‘Stranger Things,’ ‘Doctor Strange’ Sequel Top Weekly Whip Media Streaming Charts – Media Play News (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  10. ‘Stranger Things,’ ‘Doctor Strange’ Sequel Again Top Weekly Whip Media Streaming Charts – Media Play News (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  11. Mendelson, Scott. ‘The Princess’ Review: Joey King Saves Herself In Terrific ‘Die Hard’ Clone. Forbes (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  12. The Princess Review: The Raid By Way of Tangled, With a Kick-Ass Joey King. Consequence (амер.). 1 липня 2022. Процитовано 1 липня 2022.
  13. The Princess Reigns. pastemagazine.com (англ.). 30 червня 2022. Архів оригіналу за 22 листопада 2022. Процитовано 1 липня 2022.
  14. The Princess Movie Review | Common Sense Media. www.commonsensemedia.org (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  15. Tallerico, Brian. The Princess movie review & film summary (2022) | Roger Ebert. www.rogerebert.com (англ.). Процитовано 1 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]