Програмне забезпечення відстеження часу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Програмне забезпечення для відстеження часу — це категорія комп'ютерного програмного забезпечення, яке дозволяє своїм співробітникам фіксувати час, витрачений на виконання завдань або проєктів. Програмне забезпечення використовується в багатьох галузях, у тому числі в тих, де працюють фрілансери та погодинники. Його також використовують професіонали, які виставляють рахунки своїм клієнтам погодинно. До них відносяться юристи, фрілансери та бухгалтери.

Програмне забезпечення для відстеження часу можна використовувати окремо або інтегрувати з іншими програмами, такими як програмне забезпечення для управління проєктами, підтримка клієнтів і бухгалтерія. Програмне забезпечення для відстеження робочого часу — це електронна версія традиційного паперового табеля. Окрім програмного забезпечення для обліку робочого часу, програмне забезпечення для відстеження робочого часу також включає програмне забезпечення для реєстрації часу, яке використовує моніторинг активності користувача (UAM) для запису дій, які виконуються на комп'ютері, і часу, витраченого на кожен проєкт і завдання.

Типи програмного забезпечення для обліку часу[ред. | ред. код]

Табель
Дозволяє користувачам вручну вводити час, витрачений на виконання завдань.
Відстеження/запис часу
Автоматично записує дії, що виконуються на комп'ютері.

Програмне забезпечення для відстеження часу може бути:

  • Автономний: використовується лише для запису табелів та створення звітів.
  • Інтегрований як частина:
    • Системи бухгалтерського обліку, напр. дані табеля надходять безпосередньо в облікові записи компанії.
    • Білінгові системи, напр. для створення рахунків, особливо для підрядників, юристів тощо.
    • Системи управління проєктами, напр. дані табеля, які використовуються програмним забезпеченням для управління проєктами для візуалізації зусиль, витрачених на проєкти або завдання.
    • Системи нарахування заробітної плати, напр. оплата праці працівників за відпрацьованим часом.
    • Планування ресурсів, напр. двонаправлена інтеграція дозволяє планувальникам планувати завдання для персоналу, які після виконання можна підтвердити та перетворити на табелі.

Програмне забезпечення для обліку робочого часу[ред. | ред. код]

Програмне забезпечення для обліку робочого часу — це програмне забезпечення, яке використовується для ведення табелів. Його популяризували, коли комп'ютери вперше були представлені в офісному середовищі[1] з метою автоматизації важкої документообігу для великих організацій. Програмне забезпечення для обліку робочого часу дозволяє вводити час, витрачений на виконання різних проєктів і завдань.

При використанні в компаніях співробітники вносять час, витрачений на виконання завдань, в електронні табелі. Потім ці табелі можуть бути затверджені або відхилені керівниками або керівниками проєктів.

З 2006 року програмне забезпечення для ведення табелів переходить на мобільні платформи (смартфони, планшети, розумні годинники тощо), що дозволяє краще відстежувати співробітників, чия робота пов'язана з кількома місцями.

Програмне забезпечення для відстеження/запису часу[ред. | ред. код]

Програмне забезпечення для відстеження/запису часу автоматизує процес відстеження часу, записуючи дії, які виконуються на комп'ютері, і час, витрачений на кожну з них. Це програмне забезпечення призначене для вдосконалення програмного забезпечення для обліку робочого часу. Його мета — запропонувати загальну картину використання комп'ютера. Програмне забезпечення для автоматичного відстеження/запису часу записує та показує використання програм, документів, ігор, веб-сайтів тощо.

При використанні в компаніях це програмне забезпечення дозволяє контролювати продуктивність співробітників, записуючи завдання, які вони виконують на своїх комп'ютерах. Його можна використовувати для заповнення табелів обліку робочого часу.[2]

Якщо використовується фрілансерами, це програмне забезпечення допомагає створювати звіти для клієнтів (наприклад, табелі та рахунки-фактури) або підтверджувати виконану роботу.

Методи відстеження часу[ред. | ред. код]

Є кілька способів компанії відстежувати час співробітників за допомогою програмного забезпечення для відстеження робочого часу.

Тривалість
Співробітники вводять тривалість завдання, але не час його виконання.
Хронологічний
Співробітники вводять час початку та завершення завдання.
Автоматичний
Система автоматично розраховує час, витрачений на завдання або цілі проекти за допомогою підключеного пристрою або персонального комп'ютера, а також введення користувача за допомогою кнопок запуску та зупинки. Користувачі можуть отримувати зареєстровані завдання та переглядати тривалість або час початку та завершення.
На основі винятків
Система автоматично реєструє стандартний робочий час, за винятком затверджених відпусток або LOA.
Час прибуття годинник вихід
Співробітники вручну записують час прибуття та від'їзду.
Моніторинг
Система фіксує час активності та простою співробітників. Він також може записувати знімки екрана.
На основі місцезнаходження
Система визначає робочий статус співробітників за місцем їх розташування.
Планування ресурсів
плануючи ресурси заздалегідь, графіки співробітників можна легко перетворити на табелі.

Переваги програмного забезпечення для обліку часу[ред. | ред. код]

Відстеження часу може підвищити продуктивність, оскільки підприємства можуть відстежувати час, витрачений на виконання завдань, і краще розуміти, які практики змушують працівників витрачати час.[3] Програмне забезпечення для відстеження часу покращує підзвітність, документуючи час, потрібний для виконання поставлених завдань. Дані збираються в базі даних і можуть бути використані для аналізу даних відділами персоналу.[4] Функції програмного забезпечення для відстеження часу включають:

  • Автоматична генерація рахунків клієнтам або замовникам професіонала на основі витраченого часу.
  • Відстеження перевитрат для проектів з фіксованою вартістю.
  • Пакети управління робочою силою, які відстежують відвідуваність, відсутність працівників, проблеми з людськими ресурсами, нарахування заробітної плати, управління талантами та аналітику праці.
  • Допомагає відстежувати продуктивні та непродуктивні години.
  • Створення підзвітності та прозорості між роботодавцями та працівниками.
  • Це допомагає оцінити робочий процес команди.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Raymund Flandez (23 серпня 2004). Unanet's Software Lets Managers Watch Work in Progress. Washington Post. с. E05. Процитовано 21 червня 2013.
  2. 10 Time-Tracking Apps That Will Make You More Productive In 2014. fastcompany.com. 6 січня 2014.
  3. Brooks, Chad. Does Your Business Need Time Tracking Software?. Business News Daily. Процитовано 21 жовтня 2014.
  4. Time Tracking Software Essay. AT. 2 липня 2013. Процитовано 18 липня 2013.