Проскура Ніна Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проскура Ніна Володимирівна
Загальна інформація
Громадянство  Україна[1]
Народження 1 листопада 1974(1974-11-01)[1][2] (49 років)
Запоріжжя, Українська РСР, СРСР
Зріст 180 см
Вага 75 кг[3]
Спорт
Країна  Україна[1]
Вид спорту академічне веслування
Клуб СК «Дзержинка»
Участь і здобутки
Спортивні медалі
Представник Україна Україна
Академічне веслування
Чемпіонат світу
Золото Кельн 1998 W4-
Чемпіонат Європи
Бронза Пловдив 2011 W8+

Ніна Володимирівна Проскура (нар. 1 листопада 1974, Запоріжжя) — українська веслувальниця (академічне веслування), чемпіонка світу, бронзова призерка чемпіонату Європи, переможниця регат національного і міжнародного рівня, учасниця літніх Олімпійських ігор у Сіднеї. Майстер спорту України міжнародного класу (1998).

Виступала за збірну України у період 1998—2012 років.

Біографія[ред. | ред. код]

Ніна Проскура народилася 1 листопада 1974 року в місті Запоріжжі. Займатися академічним веслуванням почала 1989 року, проходила підготовку в Дніпропетровську в спортивному клубі «Дзержинка».

Найбільшого успіху в своїй спортивній кар'єрі домоглася в сезоні 1998 року, коли увійшла до основного складу української команди і на чемпіонаті світу в Кельні спільно з Тетяною Фесенко, Євгенією Андрєєвою і Тетяною Савченко здобула перемогу в четвірці розпашній без стернового. За це видатне досягнення за підсумками сезону удостоєна звання «Майстер спорту України міжнародного класу».

1999 року на етапі Кубку світу в складі вісімки зі стерновим зайняла четверте місце, після чого разом з Євгенією Андрєєвою склала двійку розпашну, яка на світовій першості в Сент-Кетерінсі зайняла восьме місце.

2000 року Проскура і Андрєєва займали четверте і одинадцяте місця на етапах Кубку світу і отримали право захищати честь країни на літніх Олімпійських іграх 2000 року в Сіднеї в двійках розпашних, але зуміли потрапити тільки до втішного фіналу «Б», де зайняли друге місце — таким чином розташувалися в підсумковому протоколі змагань на восьмому рядку.

Після сіднейської Олімпіади Проскура і Андрєєва продовжили виступи в одному екіпажі в двійках розпашних. 2001 року вони зайняли п'яте місце на етапі Кубку світу і десяте на чемпіонаті світу.

Надалі Ніна Проскура стартувала в різних дисциплінах на чемпіонатах світу 2002, 2003, 2004 років, але в жодній з цих регат потрапити до числа призерів не змогла. З 2006 року входила переважно до складу вісімки розпашної зі стерновим. Одне з останніх серйозних досягнень на міжнародному рівні — бронзова нагорода у вісімках на чемпіонаті Європи 2011 року в Пловдиві.

Намагалася пройти відбір на Олімпійські ігри 2012 року в Лондоні, однак на олімпійській кваліфікаційній регаті в Люцерні українська вісімка показала лише четвертий результат.

На чемпіонаті Європи 2012 Проскура в вісімках розпашних зі стерновим була п'ятою, після чого завершила виступи.

Нині працює директором КПНЗ «Міська Комплексна Дитячо-Юнацька Спортивна Школа» Дніпровської Міської Ради.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Proskura Nina
  2. Nina Proskura
  3. Olympedia — 2006.
  4. Комунальний позашкільний навчальний заклад "Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа" Дніпровської міської ради - Дніпровська міська рада. dniprorada.gov.ua (укр.). Процитовано 16 вересня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]