Пташине весілля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пташине весілля на марці НДР 1982 р.
«Срокі» - печиво у вигляді птахів або гнізд, покритих цукровою глазур'ю.
«Kwasny ćah», картина німецького художника Вільяма Краузе, близько 1905 року

«Пташине весілля» ( н. -луж. Ptaškowa swajźba, в. -луж. Ptači kwas, нім. Vogelhochzeit Vogelhochzeit) - звичай лужичанських сербів. Вважається, що з 25 січня, після довгої зими, весна потроху вступає в свої права, і перші птахи «справляють весілля», тобто в'ють гнізда і несуть яйця.

Обряд

[ред. | ред. код]

Увечері напередодні 25 січня діти виставляють на підвіконня або перед дверима тарілку (раніше тарілку ставили на зорі біля сараю [1] ), щоб птахи, які в цей день святкують свої весілля, принесли їм солодощі. Вранці ж діти виявляють печиво у вигляді птахів або пташиних гнізд, покритих цукровою глазур'ю, звані «sroki» (укр. сороки). Крім печива на тарілці можуть виявитися кремові гнізда (кекси, покриті шаром вершкового крему в формі гнізда, залиті темним шоколадом і з різнокольоровими цукровими фігурками посередині). Дітям розповідають, що солодощі були принесені птахами в подяку за те, що діти підгодовували їх в зимові місяці [2] .

У деяких дитячих садках і школах організовуються «весільну ходу» через село, попереду якої крокує пара дітей - «Сорока» і «Крук». Сорока одягнена в сукню і фату, Крук - у смокінг і циліндр. Інші діти надягають дзьоби з паперу та плащі з крилами, прикрашені пір'ям. Гучна «весільна процесія» проходить по вулицях, і весь день проводять у танцях і співах.

Дорослі святкували це свято ввечері у корчмах і домівках, відкорковували припасену брагу або вино, а злегка сп'янівши, починали співати і танцювати під молодецьку музику.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Крабат и его потомки
  2. Лужицкие сербы: Тысяча лет противостояния ассимиляции. Архів оригіналу за 28 березня 2013. Процитовано 30 січня 2013.

Посилання

[ред. | ред. код]