Пісня протесту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пісня протесту (англ. protest song) — пісня, покликана висловити протест проти проблем у суспільстві — таких, як несправедливість, расова дискримінація, війна, глобалізація, інфляція, соціальна нерівність. Хоча у США пісня протесту традиційно асоціюється з фолк-музикою, останнім часом пісні протесту пишуться у всіх музичних жанрах. Такі пісні стають особливо популярними за часів соціальних потрясінь і серед певних соціальних груп[1][2].

Як образне визначення для пісні протесту часто наводять слова американського фолк-співака Філа О́укса, який сказав: «Пісня протесту — це пісня, яка така конкретна, що ти не можеш переплутати її з порожньою балаканею» (англ. A protest song is a song so specific that you cannot mistake it for bullshit )[3][4][5].

Історія[ред. | ред. код]

Як пише The Concise Oxford Dictionary of Music, термін «музика протесту» став широко застосовуватися (спочатку в США, а потім і в інших країнах) у 1960-ті для тих пісень, що виражали почуття протесту проти якоїсь соціальної або політичної несправедливості, реальної чи вигаданої, або проти якоїсь міжнародної події, що викликала сильні емоції, як, наприклад, американська участь у Війні у В'єтнамі. Широко відомим прикладом пісні протесту є «We Shall Overcome». Співак Боб Ділан та співачка Джоан Баез одні з тих, хто уособлює собою цей жанр [2].

Сам собою концепт пісні протесту як пісні, що є частиною якогось «руху за соціальні зміни» існував США давно, з ХІХ століття. Вперше пісні протесту з'явилися під час американської громадянської війни. З тих часів знаменита пісня When Johnny Comes Marching Home, що розповідає про жителів сіл, які чекають своїх синів додому з війни. Антивоєнна тема залишається однією з головних у пісні протесту і в наші дні[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nicolae Sfetcu. The Music Sound. — Nicolae Sfetcu, 2014. — С. 2701—.

    Эта книга использует текст из Википедии, версия статьи «Protest song [Архівовано 2015-12-22 у Wayback Machine.]» от 7—22 мая 2006 года.
  2. а б protest song – Dictionary definition of protest song. Encyclopedia.com: FREE online dictionary. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 21 грудня 2015.
  3. а б Jack Murray (12 жовтня 2015). The Long Read: The Protest Song (англ.). Ubique. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 18 грудня 2015.
  4. Roland Greene; Stephen Cushman; Clare Cavanagh; Jahan Ramazani, Paul F. Rouzer, Harris Feinsod, David Marno, Alexandra Slessarev. The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics. — Princeton University Press, 2012. — С. 1121—. — ISBN 0-691-15491-0.
  5. Paul Stenning. Rage Against The Machine - Stage Fighters. — Music Press, 2008. — С. 19—. — ISBN 978-1-78418-967-9.