Регнальд Високий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 

Регнальд
Regnaldus Ruthenus, Rathbarthi nepos
Регнальд
Регнальд
конунг Гардарикі
бл.770-775 рр.
Наступник: Олег (воєвода київський)
 
Народження: VIII ст.
Смерть: бл. 774-775 рр.
Рід: Інґлінґи

Регнальд Високий (або Руда Борода ) - згідно з легендами, викладеними Саксоном Грамматиком і його продовжувачами, онук Радбарта, по "Сегуброту" родич або брат[1], вождь рутенів (Regnaldus Ruthenus, Rathbarthi nepos)[2] ( Гардарикі ) У деяких варіантах уточнюється, що Регнальд правив у Кенугарді (Київ).

Основні відомості[ред. | ред. код]

Про Регнальда згадується зазвичай у зв'язку Битви при Броваллі, як союзник Сіґурда Перстеня, якому він доводиться двоюрідним братом. Важається що Регнальд Високий був найсильнішим із союзників Сіґурда. Прізвище Руда Борода символізує силу і мудрість, а також означає зв'язок з магією(?).

Згідно з ісландською книгою "Сегуброт" Регнальд помер в поидинки з фризьким витязем Уббі: «Недовго тривав бій, як військо конунга Харальда атакував витязь, якого звали Уббі Фріз . Він напав там, де була передня частина клину в строю конунга Хринга, і провів перший бій з Регнвальдом Радбардом, і їхня сутичка була дуже жорстокою, і можна було бачити жахливі удари, якими обмінювалися ці сміливці. Вони завдавали один одному багато могутніх ударів, але Уббі був настільки великим витязем, що не зупинявся, доки поєдинок їх не скінчився тим, що Регнвальд загинув від руки Уббі.»[3]

Етимології імені[ред. | ред. код]

Ім'я Регнальд зазвичай вважають давньоскандинавською формою імені Рйогнвальд ( шведською Ragnvald ), або зіставляють з іменами, зафіксованими в інших мовах. Наприклад, слов'янське ім'я Rohovlad, яке в середньовіччі зустрічається у чехів[4], або литовське - Рінгольд .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Саксон Грамматик. Деяния данов. Том 1. М., 2017, книга 8, стр. 281, прим. а. Rögnvaldr hái еðа Raðbarðr hnefi, исл. ‘nefi’ переводится как: брат, родственник.
  2. Саксон Грамматик. Деяния данов. Том 1. М., 2017, книга 8, стр. 281, прим. а.
  3. Саксон Грамматик. Деяния данов. Т.1. М., 2017, прим. 29 к 8 книге
  4. BŘEZINA, Vladimír. Rytířský stav v Čechách a na Moravě v raném novověku. Rod Bukůvku z Bukůvky od středověku do 20. století. České Budějovice: Veduta, 2008. В знатном роде Букувок имя Rohovlad встречается несколько раз в XIV - XVI веках, а на фамильном гербе были изображены два перевитых серебряных рога.

Література[ред. | ред. код]