Резон II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Резон II
Народився
Дамаск, Сирія, Стародавній Рим
Помер 732 до н. е.
Дамаск, Сирія, Стародавній Рим

Резон II (*д/н — бл. 732 до н. е.) — останній цар Арам-Дамаску в 742742 роках до н. е. Згадується у Другій книзі царів як Рецін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син або інший родич царя Табаїла. Спадкував трон близько 742 року до н. е. Продовжив відродження держави. Вирів протистояти ассирійській загрозі. Для цього уклав союзи з Менахемом, царем Ізраїлю, Шенепом, царем Аммону, Ені'лу, царем Хамату, Хірамом II, царі Тіру і Сідону, Ганноном, царем Гази і гегемоном усіх філістімлян, Малік-рамму, царем Едому.

Відмова юдейського царя Йотама долучитися до цієї коаліції спричинило похід Резона II і Пекаха, що заступив Менахема на троні Ізраїлю. Це сталося між 737 і 735 роками до н. е. Можливо, було декілька кампаній у ці роки. На той час юдейський трон продовжував обіймати Йотам або його посів Ахаз.

В результаті юдейському війську було завдано тяжкої поразки, було сплюндровано частину Юдейського царства, а Єрусалим взято в облогу. У відповідь 734 року до н. е. ассирійський цар Тіглатпаласар III, що був союзником Юдеї, виступив проти Резона II та інших коаліціантів, які по черзі зазнали нищівної поразки. У битві 733 року до н. е. зазнав поразки цар Араму та його союзники-набатеї. 732 року до н. е. ворог захопив Дамаск. Резона II було втрачено, значна частина арамеї виселена на північ, а власне Арамейське царство було перетворено на провінцію Ассирії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leick G. Who's Who in the Ancient Near East. — London & New York, 2002. — P. 134.
  • Nadav Naʼaman (2005). Ancient Israel and Its Neighbors: Interaction and Counteraction. Eisenbrauns. p. 43. ISBN 978-1-57506-108-5.
  • Hayim Tadmor and Shigeo Yamada, The Royal Inscriptions of Tiglath-pileser III (744—727 BC) and Shalmaneser V (726—722 BC), Kings of Assyria. (The Royal Inscriptions of the Neo-Assyrian Period 1; Winona Lake, IN: Eisenbrauns, 2011).