Рівняння Майорани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рівняння Майорани — релятивістське чотирьохкомпонентне спінорне хвильове рівняння. Названо на честь італійського фізика Етторе Майорани.

Означення[ред. | ред. код]

Рівняння Майорани в раціональній системі одиниць записується як:

де диференційний оператор записаний в скороченому записі, що включає матриці Дірака і підсумовування за спінорними компонентами.

У цьому рівнянні, зарядово спряжена величина до , яка може бути визначена в базисі Майорани як

За допомогою цього визначення рівняння Майорани може бути записано як:

.

В обох випадках, величина називається маса Майорани.[1]

Властивості[ред. | ред. код]

Схожість з рівнянням Дірака[ред. | ред. код]

Рівняння Майорани подібно до рівняння Дірака є чотирьохкомпонентним спінорним, містить матриці Дірака і масовий член, але, на відміну від нього, включає зарядово спряжену величину спінорної величини . На відміну від рівняння Майорани, рівняння Вейля є двокомпонентним спінорним без маси.

Збереження заряду[ред. | ред. код]

Використання обох величин і в рівнянні Майорани означає, що поле, що описується величиною не може бути пов'язано з зарядженим електромагнітним полем без порушення збереження заряду, оскільки частинки мають протилежний заряд по відношенню до своїх власних античастинок. Щоб задовольнити це обмеження, поле має бути нейтральним.

Кванти поля[ред. | ред. код]

Кванти поля, що описується рівнянням Майорани, допускають два класи частинок: нейтральну частинку і її нейтральну античастинку. Часто застосовується додаткова умова , яка приводить до однієї нейтральної частинки, у цьому випадку відомий як «Майорановскій спінор». Для Майоранівського спінору рівняння Майорани еквівалентно рівнянню Дірака.

Майорановський ферміон[ред. | ред. код]

Докладніше: Ферміон Майорани

Частинки, що відповідають спінору Майорани, відомі як майорановські ферміони, через зазначене вище обмеження самоспряження. Всі ферміони, що входять в Стандартну модель, не можуть бути майоранівськими ферміонами (оскільки вони мають ненульовий електричний заряд, вони не можуть бути тотожними своїм античастинкам) за винятком нейтрино (яке нейтрально).

Теоретично нейтрино є можливим виключенням з цієї схеми. Якщо це так, то можливий безнейтринний подвійний бета-розпад, а також порушення закону збереження лептонного числа при розпаді мезонів і заряджених лептонів. В даний час готується низка експериментів, які дослідять, чи є нейтрино майорановським ферміоном.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cheng, T.-P.; Li, L.-F. (1983). Gauge Theory of Elementary Particle Physics. Oxford University Press. ISBN 0-19-851961-3.
  2. A. Franklin, Are There Really Neutrinos?: An Evidential History (Westview Press, 2004), p. 186

Посилання[ред. | ред. код]