Різанина на Кочевському Розі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Різанина на Кочевському Розі (хорв. Pokolj na Kočevskom Rogu) — низка злочинів, скоєних спецпідрозділами югославських партизанів Тіто проти десятків тисяч вояків Словенського домобранства та членів їхніх сімей, хоча серед жертв були і хорвати та представники інших народів колишніх югославських республік. Різанину вчинено у другій половині травня 1945 в районі Кочевського Рогу поблизу містечка Кочев'є у Словенії. У масових стратах без суду і пред'явлення звинувачень[1] загинуло від 10 до 12 тисяч військовиків і цивільних осіб,[2][3] здебільшого військовополонених, репатрійованих британською військовою владою з Австрії, куди ті втекли.[4] Газета «Слободна Далмація» від 12 вересня 1999 року розмістила заяву секретаря парткому комуністичної югославської таємної поліції ОЗНА (OZNA) Альберта Светіни про те, що на Кочевському Розі комуністи знищили щонайменше 40 000 чоловіків, жінок і дітей. За різними свідченнями, бранців партизани кидали в різні ями і печери і накривали вибухівкою або ж убивали і кидали у два Кочевські яри.

Першим прилюдно заговорив (при чому на телебаченні) про післявоєнні злочинства югославських комуністів у Словенії командир виконавців розстрілу Сімо Дубаїч. Він визнав, що і сам брав участь у масових розстрілах людей, та привселюдно покаявся за злодіяння, які він скоїв. Дубаїч заявив, що «вбивства вчинила далматинська бригада, а комісар Мілка Планінц особисто вибирала комуністів, які б убивали жертв».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. European Public Hearing on «Crimes Committed by Totalitarian Regimes» [Архівовано 17 січня 2012 у Wayback Machine.] Ref: Milko Mikola, Crimes Committed by Totalitarian Regimes. Chapter 3. «Mass killings without court trials», p. 159.[недоступне посилання з 01.09.2015]
  2. Encyclopaedia Britannica: «Slovenia (World War Two)»
    • After the armistice, the British repatriated more than 10,000 Slovene collaborators who had attempted to retreat with the Germans, and Tito had most of them massacred at the infamous «Pits of Kočevje.»
  3. Dinah L. Shelton (ed.)«Yugoslavia», Genocide and Crimes Against Humanity, Gale Cengage, 2005. eNotes.com. 2006, 26 June 2010.
    Mark Thompson. Yugoslavia: Genocide & Crimes Against Humanity;
    • The killing continued after the war, as Tito's victorious forces took revenge on their real and perceived enemies. British forces in Austria turned back tens of thousands of fleeing Yugoslavs. Estimates range from 30,000 to 55,000 killed between spring and autumn 1945."
  4. Kranjc, Joseph G. 2013. To Walk with the Devil. Toronto: University of Toronto Press, p. 15.