Санація (економіка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сана́ція, Санування — система заходів, які здійснюються для запобігання банкрутства (з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації) і фінансового оздоровлення підприємств і банків за допомогою держави і крупних банків. Спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі, або частково вимог кредиторів.

Врахувавши думки кількох зарубіжних економістів (Н. Здравомислов, Б. Бекенферде, М. Гелінг), можна сказати, що санація — це система фінансово-економічних, виробничо-технічних, організаційно-правових та соціальних заходів, спрямованих на досягнення чи відновлення платоспроможності, ліквідності, прибутковості та конкурентоспроможності підприємства-боржника в довгостроковому періоді. Інакше кажучи, санація — це сукупність усіх можливих заходів, які спроможні привести підприємство до фінансового оздоровлення.

Заходи[ред. | ред. код]

За джерелами мобілізації фінансових ресурсів, розрізняють автономну та гетерономну санацію.

Автономна санація передбачає фінансування оздоровлення підприємства за рахунок його власних ресурсів і коштів, наданих власниками та іншими особами (без залучення в санаційний процес сторонніх осіб).

Гетерономна (зовнішня) санація характеризується участю в ній сторонніх осіб, зокрема банків та інших кредиторів, клієнтів, держави.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Санація підприємств : [монографія] / О. В. Крехівський [и др.] ; Державне підприємство "Державний ін-т комплексних техніко-економічних досліджень", Ялтинський ун-т менеджменту. - К. : Фенікс, 2009. - 202 с. - Бібліогр.: с. 140-141.
  • Фінансова санація і антикризове управління підприємством : навч. посіб. / М. К. Бондарчук, І. В. Алєксєєв ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". — Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2017. — 267 с. : іл., табл. — ISBN 978-966-941-019