Сандра Велнер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сандра Велнер
Народилася 1958
Піттсбург, Пенсільванія, США
Померла 2001
Вашингтон, США
Поховання Аллегені
Країна  США
Діяльність хірург
Alma mater Лігайський університетd
Галузь лікар
Заклад Джорджтаунський університет

Сандра Лі Велнер (англ. Sandra Leah Welner; 19582001) — американська лікарка, винахідниця, організаторка медичних послуг для інвалідів.

Дитинство та освіта[ред. | ред. код]

Сандра Велнер народилася та виросла в Піттсбурзі, Пенсільванія. Є дочкою Нікодема і Барбари Саф'єр Вельнер. Її батьки були польськими емігрантами, навчалися у Великій Британії. Її батько був інженером-будівельником, а мати була медсестрою. Сандра закінчила Гілельську академію в 1975 році. Згодом пройшла курс прискореної медичної освіти у Ліхайському університеті та отримала диплом медичного коледжу при Дрексельському університеті у 1981 році (у віці 22 років). Вона продовжила навчання за спеціальністю акушер-гінеколог в Єльському університеті.[1]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Велнер почала свою кар'єру працюючи хірургом і спеціалістом з безпліддя, керуювала жіночою клінікою в Атланті, штат Джорджія. 1987 року вона пережила серцевий напад у Нідерландах. Ускладнення від нападу призвели до неврологічних порушень, зокрема, вплинули на рухливість, зір і дрібну моторику. Після п'ятирічної реабілітації вона змогла відновити роботу в медицині, але хірургічну практику продовжити не змогла. При ходьбі змушена використовувати тростину та інші опори.[2]

Лікарська практика Велнер після травми була зосереджена на первинному лікуванні інвалідів. Її практика розташовувалась у Вашингтоні, що дозволяло Велнер консультуватися з федеральними агентствами такими, як Американське онкологічне товариство та інші національні організації. Сандра Велнер була доцентом акушерства та гінекології в Джорджтаунському університеті та медичних школах Мерілендського університету.[3][4] Вона була автором декількох журнальних статей та двох книг про здоров'я та інвалідність жінок . Її «Посібник Велнер з догляду за жінками-інвалідами» (Welner's Guide to the Care of Women with Disabilities) вийшов посмертно.

Працюючи з пацієнтами-інвалідами, Велнер винайшла спеціальний стіл для огляду пацієнтів (який згодом назвали стіл Велнер), на якому можна регулювати нахил та висоту поверхні для легшого перенесення людини з інвалідного візка. Такий стіл також є зручним для лікаря-інваліда, дозволяючи ширший діапазон позицій для проведення обстеження.[1][5]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Брати Сандри Майкл Велнер і Алан Велнер також були лікарями (Майкл — судовий психіатр, Алан, лікар-фізіолог).[6]

У 2001 році з Сандрою Велнер стався нещастий випадок: полум'я свічки перекинулося на одяг Сандри. Велнер отримала сильні опіки та померла від ускладнень.[7][8] Вона похована на Єврейському центральному кладовищі Parkway в окрузі Аллегені, штат Пенсільванія.[9]

Вшанування[ред. | ред. код]

Професійний довідник «Посібник Велнер з догляду за жінками-інвалідами» вийшов у видавництві Lippincott Williams & Wilkins 2003 року (після смерті авторки).[6]

У 2004 році її посмертно ввели у Національний зал слави інвалідів у Колумбусі, штат Огайо.[10]

Стіл Велнер досі знаходиться у виробництві і використовується у багатьох клініках в усьому світі.[1][11]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Статті[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Anita Srikameswaran, "Obituary: Dr. Sandra Welner: Obstetrician-gynecologist, champion for disabled women, " Pittsburgh Post-Gazette (October 23, 2001) [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.].
  2. Adam Davidson, "Court Says Dollar Design Discriminates Against Blind, " All Things Considered (National Public Radio)(May 20, 2008).
  3. Judi Rogers, "Obituary: Dr. Sandy Welner, Disabled Women's Health Advocate, " Disability World 10(September-October 2001) [Архівовано 19 березня 2014 у Wayback Machine.].
  4. Sandra Welner, "Reproductive Endocrinology and Disability: The Effect of Disability on Menstrual Cyclicity and Fertility, " Infertility and Reproductive Clinics of North America 9(4)(October 1998).
  5. Hilary Waldman, "New Equipment, New Outlook: Providing Reproductive Health Care for Women with Disabilities, " Hartford Courant(March 5, 1998).
  6. а б Sandra Welner and Florence Haseltine, eds., Welner's Guide to the Care of Women with Disabilities (Lippincott Williams & Wilkins, 2003).
  7. http://www.thehoya.com/obituary-med-center-prof-dies-from-burns/
  8. Adam Bernstein, "Sandra L. Welner Dies; Medical Professor, " The Washington Post (October 25, 2001).
  9. Findagrave.com memorial for Sandra Welner, 1958—2001.
  10. Pohla Smith, "Disabled Doctor Inducted into National Hall of Fame, " Pittsburgh Post-Gazette (November 8, 2004).
  11. Jane-Ellen Robinet, "Breaking Down the Barriers to Health Care, " Pittsburgh Business Times (November 26, 2001).