Магнус Оркнейський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Магнус)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магнус Оркнейський
Статуя на соборі в Тронгеймі, Норвегія. Фотограф Дрейєр
Народився 1075
Еґільсейd
Помер 16 квітня 1117(1117-04-16)[1]
Поховання Собор Святого Магнусаd
Країна Норвегія
Титул ярл
Батько Ерленд Торфіннсонd[2]
Мати Thora Sumarlididottird[2]

Святий Магнус Оркнейський, Магнус Ерлінґссон (англ. Magnus Erlendsson, Earl of Orkney, ? — 1116, Еґільсей, Оркнейські острови, північна Шотландія) — середньовічний католицький святий з Оркнейських островів (у ті часи норвезька колонія, заселена вікінгами).

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Ерлінґа, правителя Оркнейських островів. Коли норвезький король Магнус Босий вдерся на Оркнейські острови, Магнус Ерлінґссон знайшов притулок у Малкольма ІІІ Шотландського та побожно жив деякий час у будинку єпископа. Після смерті короля Магнуса Босого, він повернувся на Оркнейські о-ви, де владу перейняв його двоюрідний брат Гаакон. Проте згодом Гаакон по-зрадницьки убив його, на острові Еґільсей.

З часом Магнус був похований у кафедральному соборі Кіркуолла, посвяченому на його честь. Також інші церкви носять його ім'я. Магнуса вшановували через його чесноти та побожність — він помер молячись за своїх ворогів. Його заступництву приписується багато чудес. Тогочасна сага, описуючи святого, зображує християнського героя серед язичників, переповнених насиллям.

Інтер'єр кафедрального собору Святого Магнуса на Оркнейських островах.

День пам'яті 16 квітня.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Donald Attwater with Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. Third Edition. London: Penguin Books, 1995. Ст. 233.

Література[ред. | ред. код]

  • J. Mooney, St. Magnus, Earl of Orkney (1935) (англ.)


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б GCatholic.org — 1997.
  2. а б Lundy D. R. The Peerage