Сейсмічність Еквадору

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Територія Еквадору — характеризується досить високою сейсмічністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

З початку минулого століття в Еквадорі відбулося десяток сейсмічних рухів великої інтенсивності. Подібна сейсмічна ситуація в країні полягає в тому, що Еквадор, як і багато інших країн, такі як Чилі, Болівія, Панама чи навіть Японія, перебувають у т. зв. Тихоокеанському вогняному колі, тобто поясі активної вулканічної діяльності та землетрусів, що розташований навколо басейну Тихого океану. Ця територія має форму підкови довжиною близько 40 тис. км та їй характерний постійний рух тектонічних плит, зокрема Тихоокеанської плити, плит Наска та Кокос. Коло містить 452 вулкани, що становить близько 80 % активних та погаслих вулканів світу. Саме в цій зоні відбуваються найсильніші землетруси та виверження вулканів[1].

Землетруси минулих століть[ред. | ред. код]

Землетруси XXІ століття[ред. | ред. код]

2016[ред. | ред. код]

2018[ред. | ред. код]

23 травня 2018 року, о 08:36 за місцевим часом, на півночі Еквадору в провінції Імбабура в районі Сьєрра стався помірний за (шкалою інтенсивності МSK-64) землетрус магнітудою 5,5 балів за (шкалою Ріхтера). За інформацією Геофізичного інституту, епіцентр землетрусу знаходився за 45 км від міста Котакачі. Мешканці столиці Кіто повідомили, що відчули сильні поштовхи, а численні установи вирішили евакуювати своїх співробітників з державних офісних будівель та деяких шкіл[2][3].

2019[ред. | ред. код]

22 лютого 2019 року, на сході Еквадору стався сильний (за шкалою інтенсивності МSK-64) землетрус магнітудою 7,5 балів (за шкалою Ріхтера). Згідно повідомлення Геологічної служби США (USGS), епіцентр землетрусу знаходився за 115 км на південний схід від міста Палора (провинція Морона-Сантьяго). Осередок землетрусу залягав на глибині 132 км[4].

2023[ред. | ред. код]

19 березня 2023 року, у Еквадорі та Перу стався сильно помірний (за шкалою інтенсивності МSK-64) землетрус магнітудою 6,8 балів (за шкалою Ріхтера). Згідно повідомлення Геологічної служби США (USGS), епіцентр землетрусу знаходився приблизно за 80 км на південь від міста Гуаякіля, агломерація якого налічує понад 3 млн мешканців. В результаті землетрусу загинуло щонайменше 15 людей, в тому числі 12 осіб — в прибережному еквадорському штаті Ель-Оро і 2 — в високогірному штаті Азуай[5]. Щонайменше 400 людей отримали поранення[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]