Сербін (Техас)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сербін. Карта розташування: США
Сербін
Сербін
Сербін (США)

Сербін — невключена громада округу Лі штату Техас Сполучених Штатів Америки. Розташована за 80 км на схід від Остіна. Населення Сербіна становить 90 осіб (2000)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Техаський музей культурної спадщини вендів
Дерев'яний будиночок перших лужицьких переселенців на території лютеранської церкви Святого Павла
В лютеранській церкві Святого Павла

Спочатку населений пункт був заснований під назвою Лоу-Пін-Оак (Low Pin Oak) лужицькими сербами, що переселилися в Техас в середині 1850-х років. Пізніше назву було змінено на Сербін — відповідно до самоназви лужицькосербського народу.

Найбільша діаспора лужичан у США облаштувалася в Техасі, використовуючи Сербін як «материнську колонію». До 20 вересня 1854 близько 550 лужицьких сербів з лютеранських громад Пруссії, Саксонії під проводом пастора Яна Кіліана поїхали до Техаса. Після прибуття в Техас жителі Сербіна ставали членами лютеранського союзу «Лютеранська церква — Синод Міссурі». Лютеранська церква святого Павла, побудована 1871 року, являє собою зразок типової лужицької архітектури, кафедра проповідника розташована на балконі церкви.

Неясно, чи розмовляють у Сербіні будь-якою з двох лужицьких мов. За даними перепису населення США 2000 року, 37 осіб в поштовій зоні 78942, яка також включає Гіддінгс та інші довколишні міста, розмовляли вдома слов'янськими мовами (крім польської і російської)[2].

Пам'ятки[ред. | ред. код]

На території церкви Святого Павла в Сербіні розташований Техаський музей культурної спадщини лужичан. Займаючи три незалежних будівлі, включно з колишньою парафіяльною школою Святого Павла, музей також має два зовнішніх експонати — це неушкоджена рублена хата і частина будинку з плануванням у стилі догтрот.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Serbin, TX. The Handbook of Texas Online. Архів оригіналу за 26 травня 2020. Процитовано 25 травня 2020.
  2. 2000 U.S. Census. Data Center Results. Modern Language Association. Архів оригіналу за 22 травня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]