Слава Україні! (флешмоб, 2018)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Флешмоб «Слава Україні!» — масова медійна акція у липні 2018 року, здійснена переважно українськими футбольними уболівальники і викликана переслідуваннями з боку Міжнародної федерації футболу (FIFA), яких зазнали спортсмени хорватської футбольної команди на Чемпіонаті світу з футболу 2018 року[1].

FIFA неодноразово звинувачувалась у корупції[2][3]. Сам чемпіонат світу 2018 року був проведений із кількома значними скандалами — починаючи із звинувачення у підкупі щодо отримання права на його проведення у Росії[4] та будівництва спортивної інфраструктури.

Передумови[ред. | ред. код]

7 липня 2018 після перемоги хорватської команди над збірною Росії гравець збірної Хорватії і колишній захисник ФК «Динамо» (Київ) Домагой Віда та селекціонер київського клубу Огнєн Вукоєвич записали відео, в якому передали вітання українським вболівальникам. Віда на початку відео вигукнув «Слава Україні!», Вукоєвич додав: «Це перемога за „Динамо“ і за Україну. Хорватіє, вперед»[5]. Це відеозвернення викликало негативну реакцію в Росії, яка анексувала український Крим і веде проти України неоголошену війну на Донбасі.

9 липня хорватський футбольний союз позбавив Огнєна Вукоєвича акредитації на чемпіонаті 2018[6]. На нього також був накладений штраф, розміром $ 15 тис.[7].

Домагой Віда отримав попередження FIFA, його вчинок був розцінений як «неспортивна поведінка, що суперечить принципам чесної гри».

У відповідь українські уболівальники влаштували флешмоб на сторінці Міжнародної федерації футболу у Facebook.

FIFA[ред. | ред. код]

За короткий період українці розмістили на сторінці FIFA численні коментарі «Слава Україні!» різними мовами і виставили сторінці найнижчу оцінку (1) з критикою на адресу FIFA. Станом на 10-те липня кількість оцінок становила близько 158 тисяч[8], а рейтинг сторінки впав до 1,1 з 5 зірок, після чого FIFA заблокувала можливість додавати відгуки і оцінки[9].

Також був розпочатий збір коштів на компенсацію штрафу.

Про флешмоб написали The New York Times[10] та Reuters[11].

Газпром[ред. | ред. код]

Після блокування відгуків і оцінок на сторінці FIFA 10 липня українці обвалили рейтинг Facebook-сторінки російського газового монополіста Газпром до 1.5 пункта з 5 можливих, залишаючи оцінки в один бал українці масово з вечора разом із коментарями «Слава Україні!» та «Слава Хорватії!». За кілька годин у рейтингу назбиралося до 700 низьких оцінок, після чого Газпром відключив можливість оцінювання. Услід за Газпромом свої Facebook-рейтинги почали закривати також інші російські підприємства і відомства, зокрема МЗС Росії[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Я обвалив рейтинг FIFA, а що корисного зробив ти?»: флешмоб на підтримку гасла «Слава Україні!»
  2. ФІФА звинувачують у корупції через ЧС-2022 у Катарі
  3. Дев'ятьох чиновників ФІФА звинуватили у корупції
  4. Гендиректор «Росія-2018»: час припинити обговорювати корупцію у ФІФА
  5. Слава Україні: хорвати Вукоєвич та Віда похизувалися перемогою над збірною Росії. ТСН. 8 червня 2018. Процитовано 11 червня 2018.
  6. Вукоєвича виключили зі складу делегації на ЧС-2018 через «Славу Україні»
  7. Українці почали новий флешмоб на підтримку Вукоєвича, оштрафованого за вигук «Слава Україні»
  8. Татьяна Мельник. www.facebook.com (укр.). Процитовано 11 липня 2018.
  9. «Слава Україні» проти ФІФА: як українці помстились у Facebook за Віду
  10. Angry Ukraine Fans Deluge FIFA's Facebook Page With Posts (англ.). Процитовано 11 липня 2018.
  11. Editorial, Reuters. Angry Ukraine fans deluge FIFA's Facebook page with posts. U.K. (брит.). Процитовано 11 липня 2018.
  12. «Слава Україні! Слава Хорватії!». Після ФІФА українці обвалили рейтинг «Газпрому»