Смоленюк Петро Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смоленюк Петро Степанович
Народився 21 червня 1950(1950-06-21)
м. Костянтинівка, Донецька обл.
Помер 12 листопада 2012(2012-11-12) (62 роки)
м. Хмельницький
Громадянство Україна Україна
Діяльність економіка, освіта
Відомий завдяки науковець
Alma mater Київський інститут народного господарства ім. Д.С. Коротченка (1977)
Науковий ступінь кандидат економічних наук
Нагороди Відмінник освіти України

Смоленюк Петро Степанович (нар. 21 червня 1950(19500621), м. Костянтинівка, Донецька областьпом. 12 листопада 2012, м. Хмельницький) — український учений, засновник Хмельницького економічного університету, кандидат економічних наук, професор, член Української Академії економічних наук та Української Академії економічної кібернетики, «Відмінник освіти України», кавалер ордену «За розбудову освіти» ім. М.Грушевського. [1],


Біографія[ред. | ред. код]

Петро Степанович Смоленюк народився 21 червня 1950 р. в м. Костянтинівка Донецької області. Згодом сім’я переїжджає у с. Глібів Новоушицького району Хмельницької області, де Петро Степанович закінчив середню школу.

Після служби в Радянській армії (1970-1972 рр.) Петро Степанович вступив до Київського інституту народного господарства ім. Д.С. Коротченка на спеціальність «Економіка і планування матеріально-технічного постачання», після закінчення якого (1977 р.) обіймав різні посади на промислових підприємствах СРСР.

У 1987 році захиистив кандидатську дисертацію на тему «Аналіз використання матеріальних ресурсів» на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук. Згодом працював у вищих навчальних закладах Житомира, Херсона, Хмельницького.

Працюючи у Хмельницькому технологічному інституті, Петро Степанович набув чималого досвіду педагогічної роботи, утвердився як провідний фахівець своєї справи, здобув вчене звання доцента.

З метою удосконалення вищої освіти в Україні вирішив створити навчальний заклад нової формації. 21 травня 1992 року було засновано Хмельницький приватний інститут бізнесу (ХПІБ) як навчальний заклад з новою освітньою спрямованістю, що враховує сучасні ринково-економічні реалії. Цей заклад став першим приватним вищим навчальним закладом у м. Хмельницькому, який згодом було перейменовано у ПВНЗ «Хмельницький економічний університет» та акредитовано за IV рівнем акредитації.

З часу створення ХЕУ Смоленюк працює в ньому ректором 20 років аж до своєї смерті у 2012 р.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відійшов у вічність ректор ХЕУ Петро Смоленюк - ВСІМ. Архів оригіналу за 25 лютого 2015. Процитовано 25 лютого 2015.

Посилання[ред. | ред. код]