Собачий табір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Собачі табори — місця, де проводяться різні вправи та ігри

Собачий табір — це альтернатива традиційному інтернату, відомому як притулок (розплідник). Такі табори є відносно недавнім явищем, яке з'явилося в окремих районах США, Канади та Британії, і є відповіддю на зростаюче усвідомлення того, що в публічних місцях виділяється все менше й менше місця для вигулювання собак без повідків. У той час як традиційні притулки тримають собак в індивідуальних клітках протягом більшої частини їхнього перебування там, у більшості собачих таборів тварини можуть гратися та спілкуватися між собою протягом усього дня, як у приміщенні, так і на вулиці, під наглядом людей. Оскільки собаки — це дуже соціальні тварини, середовище для груп собак, яке пропонують табори, є менш стресовим, ніж притулок. Деякі заходи в собачому таборі включають біг, впіймання м'ячів чи фрісбі[1], переслідування інших собак, перетягування каната, м'яч з лап (соккер / футбол) та прогулянки.

Переваги[ред. | ред. код]

Переваги для собак та власників собак у собачому таборі:

  • Дозволяє собакам бігати вільно. Оскільки в більшості міських та заміських районів собаки повинні знаходитися на вулиці на повідку, собачі табори частково є способом дати тваринам можливість безперешкодно бігати та займатися фізичними вправами.[2]
  • Вправи для собак. Один з таких об'єктів площею 40 акрів проводить курси спритності для собак.[3] Деякі табори заохочують тварин до занять спортом, ловлячи фрісбі.[1]
  • Досвід спілкування для собак. Табори — це корисне середовище, в якому собаки можуть гратися з собаками інших порід. Однак вони не підходять для тварин, які не є соціалізованими. Також не підходять для спільного перебування в таборі занадто агресивні тварини й представники малих порід й боязкі.
  • Зменшення стресу. У звіті USA Today висловлено припущення, що собачі табори — це спосіб допомогти тваринам «перебувати на відстані від стресу міського життя».[2] А перебування в собачому таборі все ж краще, ніж утримання в клітці чи вольєрі, поки господар перебуває у відпустці.
  • Взаємодія людини і собаки. За даними Chicago Tribune, табори допомагають задовольнити потребу в «якісному часі для власників собак».[4] Існують спеціально пристосовані приміщення (кабіни або намети), де люди можуть жити зі своїми собаками, перебуваючи в таборі.[3][5]
Багато собачих таборів розташовані поблизу водойм для плавання собак
  • Навчання собак. Деякі табори пристосовані до навчання собак спеціальній майстерності. Наприклад, один табір на Алясці спеціалізується на підготовці їздових собак, а програма допомагає тваринам навчитися "конкурувати у виснажливій гонці Ідітарод, й довгі ряди притулків виглядають як «міні-іглу».[6] Інший табір допомагає навчити собак рятувальним навичкам, включаючи вміння буксирувати людину, яка тоне, на берег.[1]
  • Навчити людей краще працювати з собаками. Табір може бути ідеальним способом навчити собак та людей ефективно співпрацювати. Репортер газети The Guardian виявила, що досвід табору був корисним, оскільки він допоміг навчитися взаємодіяти з собакою.[5] У доповіді в Чикаго Триб'юн було висловлено припущення, що один табір, який видає «значки» для собак, сприяє «формуванню відповідального ставлення людей до собак та вказує на важливість зв'язків „людина і собака“».[1]
  • Собаки з особливими потребами. Деякі табори підходять для собак з особливими потребами, наприклад, цуценят із специфічними проблемами, або старших собак, яким може знадобитися медична допомога.

Недоліки[ред. | ред. код]

  • Відстань. Оскільки собачі табори зазвичай розміщені в сільській місцевості, іноді дістатися туди з твариною може бути досить важко й незручно.
  • Можливість травмування собаки. Деякі власники домашніх тварин віддають перевагу аспекту безпеки притулку, де клітка їхньої собаки відокремлена від усіх інших.
  • Хвороби. Існує невеликий ризик захворювань, коли багато собак контактують між собою, на відміну від притулку, в якому кожна тварина перебуває окремо. Однак через те, що собак вакцинують, це рідко викликає занепокоєння.

Місце проведення[ред. | ред. код]

Один з пляжів Каліфорнії оголошено «собачим пляжем», куди люди можуть приводити своїх собак, але на повідках. Однак у собачих таборах вони зазвичай не потрібні.

Табори зазвичай розташовані в сільських районах, таких як Вермонт,[4] або у районах з ділянками лісу, водоймами[3] та на відкритих полях великою площею.[5] Існують табори, у яких потрібне бронювання місць заздалегідь. Зазвичай власник або керівник собачого табору живе в безпосередній близькості від собак.

Операції[ред. | ред. код]

Собачі табори зазвичай обмежують від відвідування потенційних гостей, оскільки зводяться до мінімуму випадки агресії, ризик бійок між собаками та травми тварин або людей.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в г Sara Blask of Columbia News Service (3 квітня 2005). Scout's honor, these dogs earn their badges. Chicago Tribune. Архів оригіналу за 30 вересня 2012. Процитовано 22 червня 2011. ... Rocket also is a 19-pound Jack Russell terrier and a certified Dog Scout of America. ... But there's more to being a Dog Scout than just hiking through the woods, playing games of Frisbee or learning how to tow a person to shore. ... dogs and their companions promote responsible dog ownership and educate people about the importance of the human-canine bond.
  2. а б Janice Lloyd (2 вересня 2010). Dog camp: Unleashing the good times. USA Today. Архів оригіналу за 2 вересня 2010. Процитовано 22 червня 2011. Sweet, now 40, said she saw a need for a place where dogs could run free and be themselves far from the stress of urban life.
  3. а б в Dog days. Boston Globe. 22 червня 2011. Архів оригіналу за 12 серпня 2010. Процитовано 22 червня 2011. The three-day dog camp is held twice a year at the 40-acre Camp Mah-Kee-Nac facility which includes cabins for guests to stay over, buildings for inside instruction, a lake for swimming, lots of ground for running and an agility course.
  4. а б Devin Rose (4 листопада 2001). Camp Dogwood: It's an outdoor adventure for canines and their companions. Chicago Tribune. Архів оригіналу за 28 січня 2012. Процитовано 22 червня 2011. A handful of dog camps across the country have tapped into that desire for canine-owner quality time ... as with other established dog camps, reservations must be made a few years in advance.
  5. а б в Michele Hanson (14 серпня 2009). What I learned at doggy boot camp. The Guardian. Архів оригіналу за 7 вересня 2013. Процитовано 22 червня 2011. ... But it's not their fault; it's mine, because they've been badly brought up. By me. It is me who needs the training.
  6. WALLACE IMMEN (8 червня 2011). Going to the Dogs in Alaska. USA Today. Архів оригіналу за 11 червня 2011. Процитовано 22 червня 2011. ... kennels that look like mini-igloos. ... The Juneau camp is a training site for teams that compete in the gruelling Iditarod race and all the guides have competed in races including the 1,000-mile Yukon Quest.