Совєтіш геймланд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Совєтіш геймланд
סאָוועטיש הײמלאַנד
Країна видання  СРСР
Мова їдиш
Редактор Арон Верґеліс
Видавець СП СРСР
Засновано 1961
Дата закриття 1991
OCLC 4197319

jhist.org/muzeum/museum/geimland/index.html

Совєтіш геймланд (їд. סאָוועטיש הײמלאַנד‎ — «Радянська Батьківщина») — щомісячний радянський літературно-художній і громадсько-політичний журнал мовою їдиш. Орган Спілки письменників СРСР. Виходив у Москві з 1961 по 1991 рік. Редактором журналу був Вергеліс А. В журналі друкувалися проза, поезія, художні нариси, репортажі, рецензії єврейських радянських письменників, які працювали у різних республіках СРСР.

«Советіш геймланд» публікував переклади творів з мов народів СРСР, а також твори так званих «прогресивних» єврейських письменників різних країн світу. В журналі друкувалися статті про радянський спосіб життя, матеріали, спрямовані проти ідеологій, що характеризувалися за радянщини як реакційні й ворожі тощо. Як додаток виходила бібліотечка журналу.

За даними радянської публіцистики, у 1980-х роках наклад журналу в десять разів перевищував наклад будь-якого єврейського журналу в країнах Заходу.[1][2]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. А. Л Афанасьев. Полынь в чужих полях, М.: Молодая гвардия. — 1984. — С. 239. (рос.)
  2. Осинский И. Н. Западня: Подрывная деятельность сионистских организаций против СССР / И. Н. Осинский. — Минск: Беларусь, 1987. — С. 10. (рос.)