Соната сі мінор (Ліст)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соната сі мінор
Композитор Ференц Ліст
Каталог S. 178
Видано червень 1854
Тональність Сі мінор
Інструментування фортепіано
Прем'єра
Дата 22 січня 1857

CMNS: Соната сі мінор у Вікісховищі

Соната в сі мінорі, S.178 — соната для сольного фортепіано Ференца Ліста. Її було закінчено в 1853 році й видано в 1854 році з присвятою Роберту Шуману.

Вчений Алан Вокер описав витвір як «можливо одну з найбільших клавішних робіт ... дев'ятнадцятого століття». Частина отримала велику аналітичну увагу, особливо щодо її музичної форми.

Історія[ред. | ред. код]

Поява сонати[ред. | ред. код]

Частина 11 сторінки музичного рукопису сонати.

Ліст зазначив на рукописі сонати, що вона була закінчена 2 лютого 1853 року, але він склав більш ранню версію до 1849 року. У цьому пункті в його житті майже повністю спав мандрівний віртуоз, який на нього впливав як до ведення життя саме композитора, а не виконавця. Ліст прожив у Веймарі, де вів зручний спосіб життя, створення композицій , і іноді виконання, було повністю за бажанням, а не як необхідність.

Соната була присвячена Роберту Шуману, натомість Шуман посвятив Fantasie в до мажорі, Op. 17 (виданий 1839) Лісту. Копія сонати досягла будинку Шумана в травні 1854 року після того, як він увійшов в санаторій Endenich. Його дружина Клара Шуму не виконувала сонату; згідно вченому Алану Вокеру вона визнала твір «просто сліпим шумом».

Історія виконання[ред. | ред. код]

Першим виконавцем був диригент та піаніст Ганс фон Бюлов. Сталось це чотири роки після випуску сонати 27 січня 1857 року Breitkopf & Härtel[1]. Думки музикантів щодо сонати різко розійшлись.

Критика[ред. | ред. код]

Музичний критик Едуард Ганаслік негативно відгукнувся про сонату. І. Брамс заснув під час виконання. Німецька «Nationalzeitung» підсумувала: «Соната — запрошення до свисту і тупоту». Антон Рубінштейн критично поставився до нового твору, проте згодом включив його до свого репертуару. Він прокоментував виконання сонати в одній з лекцій свого величезного циклу з історії фортепіанної літератури: «Соната — його найсерйозніший фортепіанний твір, принаймні за назвою. Соната вимагає визнання форми, потребує відомого класицизму, а нічого подібного в сонаті Ліста немає. У ній відчувається „нове віяння, прагнення до нових форм“, яке полягало в тому, щоб всю сонату, всю симфонію написати на одній, а всю оперу — на трьох темах. Правда, тема видозмінюється, вона представляється то грандіозно, то граціозно, то серйозно, то жартівливо, то драматично, то лірично, то сильно, то м'яко, але від цього загальний настрій і цілісність враження губляться, і твір перетворюється в більш-менш цікаву імпровізацію. «А більш чи  менш, — додав  Рубінштейн не без деякого єхидства, — надаю судити вам ». Сонату сі-мінор часто називають «фаустівською», протиставляючи більш ранньої «дантівської» (з 2-го «Року мандрів»). Її зміст розкривається в одночастинній циклічній формі. Це один з різновидів романтичних вільних форм: окремі сонатні розділи тут як би «стискаються» в одну частину. Складність форми обумовлена філософською насиченістю змісту.

Музика[ред. | ред. код]

Існує велике припущення, щодо походження цієї частини. У той час як Ліст склав багато програмованих робіт, ні в якому сенсі зробив він передбачає, що ця частина була побудована на будь-яку ідею, більше, ніж чиста музика. Однак існує декілька припущень, що частина могла бути взята з Фауста, заснована на біблійній історії «Сад Рая» чи навіть бути біографічною. Соната побудована як єдиний рух невпинної музики тривалістю в півгодини, але широко вважається, що вона все ще відповідає нормам традиційної сонати з чотирма рухами в межах одного довгого твору.

Схема будови сонати[ред. | ред. код]

Експозиція Розробка Реприза Кода
Вступ Andante sostenuto (Fis-dur) Головна партія (h-moll) Перша тема побічної партії (H-dur)
Головна партія (h-moll) Фугато (b-moll) Побічна партія (H-dur) Тема повільного епізоду (H-dur)
Побічна партія (D-dur) - Заключна партія (Quasi presto) Тема головної партії
Заключна партія - - Тема вступу

Така складність форми обумовлена філософською насиченістю і незвичністю змісту сонати. Воно отримало відображення в багатому тематизмі, різноманітне, що трансформується в процесі розвитку. Загадкова тема вступу, в спадаючому русі якої використані дві збільшені секунди, асоціюється з улюбленими романтиками образами долі.

Дві теми головної партії: вольова, енергійна, з рішучим «вигуком» перша, і друга — в глибоких басах, глузлива, іронічна — прямо перегукуються з образами «Фауст-симфонії», втілюючи роздвоєність душі «героя» сонати.

Music manuscript

Пізніше ці теми звучать одночасно.

Контрастна група побічних тем: перша - урочиста, просвітлена, в потужних акордах спрямовується вгору; друга — лірична, співуча, трепетна, споріднена любовним образам Ліста. І в той же час виявляється, що ця «тема любові» не що інше, як трансформація іронічної «мефістофельской» теми головної партії! На ній будується і заключна партія, але тут дана тема набуває енергійний, впевнений, маршовий характер.

Music manuscript

Трансформації піддається і «фаустівська» тема головної партії: в середньому розділі побічної вона звучить як умиротворений, ліричний ноктюрн, а в коді постає надламаною, безвольною, немов знемоглась в нерівній боротьбі — в ній вже не чути ні поривів, ні прагнень, а тільки нерозв'язний питання.

Незмінною протягом сонати залишається лише «фатальна» тема вступу. Вона з'являється в важливих, переломних моментах, розділяючи бентежну головну партію і світлу, урочисту побічну; експозицію і розробку; повільний ліричний епізод з нової пісенної темою і «мефістофельського» фугато; репризу і коду. Цією загадковою темою завершується видатне по глибині задуму творіння Ліста.

Music manuscript

Аналіз[ред. | ред. код]

Соната відома тому, що була побудована з п'яти елементів, які тчуть величезну музичну архітектуру. Тема, яка в одному контексті здається загрозливою і навіть сильною, перетворюється в красиву мелодію. Ця техніка допомагає зв'язати структуру розтягування сонати в єдину зв'язну одиницю. Майкл Сеффл, Алан Вокер і інші стверджують, що перший привід з'являється на самому початку частини, поки бар 8, друге не відбувається з бару 9 до 12 і третє від заходів 13–17. Четверті і п'яті з'являються пізніше в частині в заходи 105–108 і 327–338 відповідно.

Взагалі кажучи у сонати є чотири рухи, хоча немає ніякого проміжку між ними. Нанесена на ці чотири рухи велика структура форм сонати, хоча точний початок і закінчення традиційне.

25 сторінка музичного рукопису. Велика частина, перекреслена червоним кольором, містить оригінальний гучний кінець.

Заходи[ред. | ред. код]

Є надзвичайно важка версія цієї Сонати в сі мінорі для Сольною Скрипки, яка була розшифрована Ноамом Сивеня і виконувалась вперше скрипалем Гіором Шмідтом у вересні 2011 року.

Лео Вайнер призначив оркестрову зустріч Сонати в 1955 році. Вона була проведена в 2006 році оркестром Hochschule für Musik.

Хайнц Роемхелд організував виконання сонати, яке чують в деяких фільмах 1930-х, включаючи Чорна Кішка (1934), Ворон (1935), а також серіали Флеша Гордона (1936) (Глави 6–13), перевертень Лондона (1936), Напади Світ (1938).

Інша версія ліричних частин сонати з'являється в 1960 голлівудському фільм про життя Ліста під назвою «Пісня Без Кінця».

Також можна почути сонату в кіно 1952 року за мотивами Ганса Крістіана Андерсена, в якому грає головну роль Денні Кей, в сцени балету «Русалочки» (близько 1:23 хвилина).

Фредерік Ештон використовував сонату для свого балету 1963 року. Також була використана оркестрова транскрипція сонати Хамфрі Сірлом.

Транскрипція органу сонати була зроблена в 1984 Бернгардом Хаасом.

Є також транскрипція сонати для сольної віолончелі, зробленої віолончелістом Йоханом Себастіаном Печемо в 2013 році. Це було видано Hofmeister Musikverlag[2] в Лейпцигу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 7 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 листопада 2018. Процитовано 7 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Соната сі мінор (Ліст)

Джерела[ред. | ред. код]