Сонячний Берег

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 42°41′35″ пн. ш. 27°42′30″ сх. д. / 42.69306° пн. ш. 27.70833° сх. д. / 42.69306; 27.70833

Сонячний Берег (болг. Слънчев Бряг) — найбільший морський курорт на сході Болгарії.

Розташований біля затоки в Чорному морі з пляжем, завдовжки 10 км і завширшки в центральній частині до 100 м, покритим дрібним жовтим піском. Знаходиться між містами Варна (90 км) і Бургас (36 км), є частиною міста (громади) Несебр, стара частина якого включена в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Болгарії. Між Старий Несебр і Сонячним Берегом (до північного краю) курсують міські автобуси [1].

Курортний комплекс Сонячний Берег нагороджений Блакитним прапором (сертифікат якості пляжів, заснований Європейською комісією з довкілля і щорічно присуджується районам на основі результатів тестування чистоти води і піску).

Пляж на курорті є муніципальним, тобто він призначений для громадського використання і не містить закритих відрізків. Від готелів пляж відділяє пішохідна вулиця - «Променад». Пляж чистий і облаштований. Велика частина пляжу зайнята шезлонгами під парасолями, скористатися якими можна за окрему плату. Відрізки пляжу, обладнані парасолями і шезлонгами, обслуговуються підприємцями-концесіонерами. Розташуватися безкоштовно можна на вільних від парасольок і шезлонгах ділянках: у самого урізу води або в дальній від моря частині пляжу (30 - 100 м від води). Дно піщане, плавно йде в глибину. Курорт став відомий ще в радянські роки; туди було престижно відправляти дітей із СРСР та інших соціалістичних країн. У той час Болгарія була однією з небагатьох зарубіжних країн, куди можна було відправити дітей на відпочинок, оскільки існувала «Залізна завіса». Після розпаду Радянського Союзу курорт став рости. Оскільки центральна частина була забудована, основна зона будівництва змістилася на північ. Цим і визначився сучасний вигляд курорту: в центральній частині Сонячного ерега розташовані більш дешеві готелі, будівлі радянських часів, а на півночі частіше можна зустріти нові, сучасні й більш дорогі. В останні роки на місці старих будівель (у тому числі на місці літнього кінотеатру, де проходили музичні фестивалі «Золотий Орфей») побудовані сучасні готелі. Території готелів зазвичай відкриті. Найближчі аеропорти і залізничні станції: Бургас і Варна . На Сонячному Березі є автовокзал з регулярними рейсами в міста Болгарії, Греції та Туреччини. Найближче місто: Несебр.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маршрут № 1. Описание маршрута и расписание на сайте Автотранспорт 2000.