Спурій Іцилій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спурій Іцилій
лат. Sp. Icilius
Народився невідомо
м.Рим
Помер після 470 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Посада народний роибун
Термін 492, 481, 471, 470 роки до н.е.
Рід Іцилії
Батько невідомо
Мати невідомо

Спурій Іцилій (*Spurius Icilius, д/н — після 470 до н. е.) — політичний діяч ранньої Римської республіки, один з лідерів плебеїв.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з шановного плебейського роду Іциліїв. Про батьків немає відомостей. Разом із братом Гаєм Іцилієм Ругою був одним з лідерів плебеїв у боротьбі із патриціями за рівні права. У 494 році до н. е. був одним з ініціаторів відходу (сецесії) плебеїв на Священну гору. У 493 році до н. е. входив до складу посланців плебеїв до сенату щодо нормалізації стосунків, результатом перемовин стало впровадження посади народного трибуна.

У 492 році до н. е. вперше обирається народним трибуном. Під час своєї каденції видав закон, який закріплював право трибуна безпосередньо звертатися до народу при важкому покаранні для порушника закону. У 491 році стає плебейським еділом. За наказом народних трибунів намагався арештувати Гнея Марція Коріолана, але цього протистояли патриції.

В подальшому стає народним триубном у 480, 471 та 470 роках до н. е. У 480 році до н. е. Спурій Іцілій намагався провести аграрний закон, перешкоджаючи набору до війська, але марно. В подальші роки каденцій використовував посаду трибуна та постійні військові конфлікти задля поліпшення становища плебеїв у обмін на підтримку набору до війська. Про долю після 470 року до н. е. нічого не відомо.

Джерела[ред. | ред. код]