Станція очищення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Станція очищення
Скат Manta alfredi на станції очищення підтримує майже нерухоме положення на вершині коралового рифу протягом декількох хвилин. В цей час риби-чистильники чистять тіло ската.

Станція очищення — це місце, де морські жителі — риби, морські черепахи та інші, — а також жителі прісних водойм очищаються від дрібних організмів[1].

Процес очищення охоплює видалення паразитичних організмів з тіла тварини — як ззовні, так і зсередини. Процес здійснюється креветками-чистильниками[en] та деякими видами риб-чистильників[en], особливо губаневими та Elacatinus[en].

Коли тварина наближається до станції очищення, вона широко відкриває рот або розташовує своє тіло таким чином, щоб сигналізувати про необхідність очищення. Після цього риба-чистильник підпливає до тварини та очищує її шкіру від паразитів, навіть запливаючи в рот або зябра. Цей процес називається симбіозним очищенням[en].

Часто станції очищення знаходяться поблизу коралових рифів або у самих рифах: або на вершині коралової голови, або в прорізі між двома виходами. Інші станції прибирання можуть розташовуватися під великими скупченнями плавучих водоростей або в прийнятій точці в річці або лагуні.

Деякі види собачкових, особливо Aspidontus taeniatus, імітують вигляд риб-чистильників.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Common Hippopotamus - Interests > Mzima Springs - Haunt of the hippo. web.archive.org. 12 листопада 2013. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 5 квітня 2021.

Література[ред. | ред. код]