Старий базар (Джяковіца)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Базар
Магазин на Старому базарі, 1957

Старий базар (Великий базар) у Джяковіце (серб. Стари базар, алб. Pazari i vjetër në Gjakovë) — найстаріший базар на території автономного краю Косово. В історичному районі, де розташований базар, також знаходиться найстаріша міська мечеть Хадум, що збудована у 15 столітті.

Великий базар був серцем економіки у Джяковіці, на ньому торгували товаром, що постачався з довколишніх сіл. Старий базар був зруйнований під час Косовської війни 1999 року, а потім відновлений.

Навколо мечеті знаходяться надгробки зі скульптурним декором і написами, вигравіюваними старою османською мовою. У минулому там ховали представників відомих родин Джяковіици. В комплекс мечеті входив також хамам (турецька лазня), зруйнований у 2008 році і будівля старої бібліотеки 1671 року (зруйнована під час Косовської війни).

Старий базар знаходиться поруч з центром міста на іншому березі річки Крана за 5 хвилин пішки через міст. Базар займає площу близько 3,5 га, а довжина основної його вулиці складає 1 км, вздовж неї розташовано близько 500 магазинів. Там також розташована мечеть і кілька тюрбе[1]. У центрі Старого базару розташована годинникова башта, яка побудована у 1597 році. У 1912 році, під час Балканських війн, вона була зруйнована, але потім відновлена[2].

Історія[ред. | ред. код]

Великий базар Джяковіцы виник з появою перших майстрів і ремісників. Це сталося коли Джяковіца отримала статус касаби (маленького містечка). Перші достовірні відомості про базар виходять від турецького мандрівника Евліа Челебі, який відвідав Джяковіцу у 1662 році і був вражений його красою. На Великому базарі було безліч різних магазинів. Там торгували майстри по металу, шкіряні майстри, ткачі, бляхарі, лимарі і так далі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Broshura për promovimin e Gjakovës, CBDC
  2. Kang, Young-ki; Ko, Young-mi (31 березня 2022). Review of the Need for Central Bank Digital Currency (CBDC) and the Issues Involved in Introducing CBDC - Focusing on the Discussion on the Introduction of CBDC in Japan -. Inha Law Review : The Institute of Legal Studies Inha University. Т. 26, № 1. с. 67—99. doi:10.22789/ihlr.2023.03.26.1.3. ISSN 1229-6910. Процитовано 21 серпня 2023.
  3. Grand Bazaar of Gjakova, Masar Rizvanolli, p.39

Література[ред. | ред. код]

  • Masar Rizvanolli (2009). Grand Bazaar of Gjakova. Gjakove: Association of Intellectuals.