Стародавні п'явки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стародавні п'явки
Acanthobdella peledina
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Надклас: Пояскові черви (Clitellata)
Клас: П'явки (Hirudinida)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Стародавні п'явки (Acanthobdellida)
Grube, 1850
Посилання
Вікісховище: Category:Acanthobdellida
Віківиди: Acanthobdellida
EOL: 38
ITIS: 69291
NCBI: 60937

Стародавні п'явки (Acanthobdellida) — ряд кільчастих червів класу П'явки (Hirudinida). Складається з 1 родини, 1 роду та 2 видів. Виявлено у 1840-х роках дослідником Адольфом Едуардом Грубе, що відніс їх до окремого роду Acanthobdella, що означає «озброєна п'явка». У 1905 році були віднесені до особливої, нижчої групи класу п'явок. Згодом виділено в особливий ряд п'явок.

Опис[ред. | ред. код]

загальна довжина представників цього ряду коливається від 25 до 35 м, завтовшки до 3 мм при вазі 200—250 г. Рот являє присоску, яка різниться за видами. Тулуб складається з 25 сомітів (постуральних сегментів). Перші 5 сегментів мають щетинки, по 2 пар на кожному сегменті. Вони використовуються для переміщення та з'єднання з тілом жертви. Нервова, осморегуляторна та репродуктивна системи мають структуру, аналогічну відповідним системам п'явок. Система кровообігу присутня. Вона подібна за структурою до системи олігохетів.

Забарвлення переважно сірого або сіро-коричневого кольору зі смугами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живляться кров'ю лососевих риб, часто форелі. На одній рибі можуть бути декілька таких п'явок.

Статева зрілість настає наприкінці осені або на початку зими. Розмноження відбувається на мілині. Його процес натепер достеменно не досліджено.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічаються в північній Голарктиці: на Алясці (США), крайній півночі Європи і Азії (від Норвегії до Колими). Найпівденніше місцезнаходження — Онезьке озеро.

Класифікація[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Siddall et al. Validating Livanow: molecular data agree that leeches, branchiobdellidans and Acanthobdella peledina are a monophyletic group of oligochaetes. «Molecular Phylogenetics and Evolution». 21, s. 346—351, 2001
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.». Species 2000: Reading, UK. Ginkuhà 24 september 2012.

пол. Pijawki szczeciowe