Сінокіс (картина Пимоненка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сінокіс

Автор Микола Пимоненко
Час створення 1907
Розміри 88 × 140 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Харківський художній музей (Харків)

«Сінокіс» (інша назва «Збирання сіна на Україні») — картина українського живописця Миколи Пимоненка, cтворена 1907 року. Зберігається в експозиції Харківського художнього музею.

Опис[ред. | ред. код]

У різні роки своєї творчості Пимоненко звертався до зображення селянської праці — показував роботу під час збирання хлібів («Жнива», 1896; «Жниця») та оранки («Орач»), на сінокосі («Збирання сіна на Україні», 1907).

Картина відзначається гармонійним поєднанням жанрової сцени з пейзажем. На полотні з влучною характерністю відтворено загальну картину праці селян і водночас прекрасно зображено пейзаж. Змальовано освітлений сонцем луг біля річки. Невеличкий лісок, закриваючи обрій, ніби замикає простір, завдяки чому створюється враження затишності краєвиду. Все тут сповнене світла, повітря. В цій картині яскраво видно досягнення живописця на пленері. Він тонко передає багатство зелених, вохристих кольорів і ледь вловимі блакитні, бузкові рефлекси від неба. Постаті селян, які гребуть сіно, вносять динамічність у спокійний ритм картини. Врівноважує, пластично організовує композицію (своїм великим, цілісним силуетом) зображення гарби з сіном і волів, що стоять нерухомо.

Праворуч внизу картини міститься підпис: Н. Пимоненко 1907[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]