Тамара Елізабет Джерніган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тамара Елізабет Джерніган
Tamara Elizabeth Jernigan
Тамара Елізабет Джерніган
Дата народження 7 травня 1959(1959-05-07) (64 роки)
Місце народження Чаттануга, Теннессі, США
Alma mater: Стенфордський університет, Університет Райса, Університет Каліфорнії (Берклі) і Santa Fe High Schoold
Місії: STS-40, STS-52, STS-67, STS-80, STS-96
Час у космосі: 63 доб 01 год 24 хв
Нагороди:
Медаль «За видатну службу» (НАСА)
Тамара Джерніган на марці Азербайджану, 1995
Екіпаж STS-96: Попереду (зліва направо): Кент Ромінгера, Еллен Очоа і Рік Хасбенд. Ззаду (зліва направо): Даніел Беррі, Джулі Пайетт, Валерій Токарєв і Тамара Джерніган

Тамара Елізабет «Теммі» Джерніган (англ. Tamara Elizabeth «Tammy» Jernigan; нар. 7 травня 1959, Чаттануга) — американська вчена і астронавтка НАСА, взяла участь у п'яти космічних польотах та провела близько 1512 годин в космосі.

Біографія[ред. | ред. код]

Тамара Джерніган навчалась у середній школі Santa Fe в Санта-Фе-Спрінгс, Каліфорнія. Після закінчення в 1977 році вступила до Стенфордського університету, де отримала ступінь бакалавра з фізики (1981), а потім і магістра (1983) в області інженерних наук. З 1981 по 1985 рік вона займалася астрофізичними дослідженнями у відділенні Дослідницького центру імені Еймса.

Також отримала ступені магістра наук з астрономії в Університеті Каліфорнії в Берклі (1985) та доктора наук з космічної фізики та астрономії в Університеті Райса (1988).

У 1999 році одружилася з колишнім астронавтом НАСА Пітером Вайсоффом.

У вересні 2001 року Джерніган пішла з НАСА і приєдналася до Ліверморської національної лабораторії в Північній Каліфорнії.

Кар'єра в НАСА[ред. | ред. код]

Тамара Джерніган долучилась до астронавтів НАСА у 1986 році. Взяла участь у п'яти космічних польотах в рамках програми Space Shuttle. Працювала керівницею з операцій обслуговування космічної станції у відділі астронавтів. Займалася також плануванням ВКД з інтеграції до складу станції МКС створеного в Італії наукового обладнання і модулей. Пішла із загону астронавтів і з НАСА у вересні 2001 року.

Космічні місії Джерніган[ред. | ред. код]

  • Місія STS-40 на Колумбії кілька разів відкладалася через різні дефекти космічного човна. Запуск нарешті відбувся 5 червня 1991; він був п'ятим Спейслеб, перший повністю присвячений науці про життя. Основним експериментом був «Спейслеб Природні Науки-1». З 18 досліджень десять із людьми, сім із гризунами і одне з медузами.
  • Під час STS-52 італійський Лазерний геодинамічний супутник (LAGEOS) вимірював рухи земної кори.
  • STS-67 був другим польотом астрообсерваторії з трьома ультрафіолетовими телескопами на борту. Політ тривав 16 днів і завершився посадкою 18 березня 1995 на базі ВПС Едвардс в Каліфорнії.
  • STS-80: рейс з Німеччини астрономічної платформи Орфей-СПАС. Протягом двох тижнів платформа спостерігала зіркові об'єкти. Німецьке студентство змогло отримати доступ до платформи через Інтернет. Два виходи у відкритий космос (EVA) з Джерніган були скасовані через технічні проблеми. Найдовший політ шатла тривав майже 18 днів.
  • STS-96 на 27 травня 1999 року Джерніган вилетіла з Діскавері до Міжнародної космічної станції. Чотири тони матеріалів і компонентів були доставлені на станцію. За 7 годині і 55 хвилин виходу у відкритий космос Джерніган і Даніель Баррі встановили два крани, необхідні для переміщення важких вантажів для розширення станції.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерніган агороджена двома медалями НАСА «За видатні заслуги» (NASA Distinguished Service Medal), медаллю НАСА «За видатне лідерство» (NASA Outstanding Leadership Medal), медаллю НАСА «За виняткові заслуги» (NASA Exceptional Service Medal) і п'ятьма медалями НАСА «За космічний політ» (NASA Space Flight Medal).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ^ «Astronaut Bio: T. Jernigan 11/2001». www.jsc.nasa.gov.

Посилання[ред. | ред. код]