Тауриди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болід Північних Таурид, грудень 4, 2020 14:30 CET.[1]

Тауриди — метеорний потік, що спостерігається у вересні — грудні. Радіант метеорного потоку перебуває в сузір'ї Тельця.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Тауриди асоціюються з кометою Енке — вони являють собою викинуті з комети шлейфи частинок, орбіти яких перетинаються з орбітою Землі.

Тауриди складаються з двох гілок — Південних і Північних Таурид. Їх радіанти дрейфують по небу паралельно — один південніше, інший північніше на відстані близько 9° один від одного. Максимуми спостерігаються у Південних Таурид з 30 жовтня по 7 листопада, у Північних — з 4 по 7 листопада. Активність кожного з потоків оцінюється приблизно в 7 метеорів на годину.

Вперше спостереження Таурид здійснювалося в 1869 році, до кінця XIX століття спостереження північної гілки були постійними, а південної — періодичними. Мабуть, із цієї причини гілки не сприймали як стабільний метеорний потік. У 1940—1950 рр. накопичені дані дозволили розрахувати параметри орбіт потоків, що дозволило асоціювати їх із кометою Енке. Кут між площинами орбіт потоків та комети становить 10—15°, але його можна пояснити накопиченим за тривалий період впливом Юпітера.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Norsk meteornettverk (4 грудня 2020). Flott nordlig tauride sett i Troms og Finnmark. norskmeteornettverk.no. Архів оригіналу за 7 жовтня 2021. Процитовано 6 грудня 2020.