Тахір II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тахір II
Ім'я при народженні طاهر بن عبد الله بن طاهر
Народився невідомо
Нішапур, Іран
Помер 862
Національність перси
Діяльність воєначальник
Титул емір Хорасану
Посада wali of Khorasand
Термін 845862 роки
Попередник Абдалла ібн Тахір
Наступник Мухаммад ібн Тахір
Конфесія суннізм
Рід Тахіриди
Батько Абдалла ібн Тахір
Діти Мухаммад ібн Тахір

Тахір II (*д/н — 862) — 4-й емір Держави Тахірідів в 845862 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з перської династії Тахіридів. Син еміра Абдалли ібн Тахіра. У 830-х роках за наказом батька здійснив похід на схід Мавераннахра, щоб усунути загрозу тюрків-огузів. У 839—840 роках спільно з Саманідами завдав поразки останнім.

У 845 році після смерті батька стає новим правителем Хорасану, незважаючи на намір халіфа аль-Ватіка, який намагався замінити Тахіра іншим представником роду Тахіридів, більш вірним Багдаду. Але зрештою аль-Ватік вимушений був погодитися зі встановленням спадковості в керуванні Хорасаном, Табаристаном, Горганом, Керманом, Мавераннахром і Сістаном.

На відміну від батька Тахір II мало приділяв уваги зміцненню кордонів, збереженню соціального спокою в державі, не проводив активної зовнішньої політики. Наслідком цього були повстання в сусідніх з Хорасаном провінціях, у Мавераннахрі значно зміцнили владу Саманіди, де емір Хорасану фактично володів з 856—857 років лише Бухарською оазою, Кашкадарбя та Сурхандарья. Наприкінці правління Тахіра II в Сістані, скориставшись повстанням селян, яке не змогли придушити війська еміра, посилилися Саффариди. Але вплив Тахіра II в Персії та Середній Азії все ще залишався значним.

Помер у 862 році. Відповідно до заповіту еміром став його син Мухаммад ібн Тахір.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bosworth, C.E. (1975). «The Ṭāhirids and Ṣaffārids». In Frye, R.N. The Cambridge History of Iran, Volume 4: From the Arab Invasion to the Saljuqs. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 90–135. ISBN 0-521-20093-8.