Тель-Касіле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тель-Касіле у 2009 році

Тел(л)ь-Касіле — археологічний пам'ятник на території міста Тель-Авів в Ізраїлі.Він являє собою залишки порту, який заснували філістимляни у ХІІ ст. до н. е. Розташований поблизу річки Яркон, на землях, які в даний час займає Музей Ерец-Ісраель.

Історія[ред. | ред. код]

Житловий квартал у Тель-Касіле

У 1815 році, після розкопок руїн стародавнього Ашкелону, Естер Стенхоуп запропонувала почати розкопки в місцевості, яка на той час носила назву ель-Хурби, за 12 миль на північний схід від Яффи на берегах річки Авги (нині Яркон). Компаньйон леді Стенхоуп зазначив, що «багато що вказує на те, що цей район був колись густо населений»[1].

Сучасні розкопки у цій місцевості розпочав у 1948 році Беньямін Мазар, що отримав перший в історії незалежної держави Ізраїль дозвіл на археологічні розкопки. В ході розкопок було виявлено, як місто філістимлян розвивався протягом 150 років від свого заснування (рівень XII) до піку свого розвитку (рівень X) в кінці ХІ ст. до н. е. У цій ж експедиції, вперше у своєму житті, брала участь військовослужбовець армії Ізраїлю Труде Дотан. Пізніше вона стала видною спеціалісткою по філістимському періоду історії.

Археологічні знахідки[ред. | ред. код]

У священній частини філістимського міста було виявлено три храми, побудовані послідовно на руїнах один одного. Стіни храмів виконувалися з цегли-сирцю і покривалися обмазкою світлого кольору. Вздовж стін були розташовані низькі лавки. На підлозі виявлено велику кількість жертвоприношень і культових судин, в основному вздовж «бама» (bamah) та в сховищах-альковах храмів.

Житловий квартал був виявлений на північній частині вулиці, а в південній частині — майстерні та сховища. Будинки споруджувалися за стандартним планом — вони були квадратними, площею приблизно 100 квадратних метрів на кожне житло, яке складалося із двох прямокутних кімнат, розділених двором.

Караван-сарай епохи Аббасидів[ред. | ред. код]

В ході розкопок у 1980 році було виявлено великий будинок з двором, який віднесли до епохи Аббасидів,[2] між IX і XI ст., хоча на його місці виявлені сліди також більш ранніх (Омеяди) і пізніх (держави хрестоносців) періодів. Конструкція будівлі та його розташування (біля переправи через річку) вказують, що будівля являла собою караван-сарай.

Дослідниками була розкопана лише північна частина будівлі, решта частини видно тільки як траншеї, викопані розкрадачами старожитностей. Судячи з розкопаних частин, передбачається, що площа будівлі становила 28 квадратних метрів. Вимощений вхід у центрі північної стіни вів у двір, викладений гравієм. У дворі із західної та східної сторони розташовувалися аркади, які спиралися на колони. У північно-західному куті двору знайдені останки сходинок. Виявлені також залишки невеликих кімнат, розташованих вздовж двору.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Restoring the Reputation of Lady Hester Lucy Stanhope, Neil Asher Silberman, BAR 10:04, Jul/Aug 1984. Архів оригіналу за 1 січня 2014. Процитовано 4 травня 2018.
  2. Petersen, 2002, p.291

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 32°06′04″ пн. ш. 34°47′38″ сх. д. / 32.1013722° пн. ш. 34.7940778° сх. д. / 32.1013722; 34.7940778