Теницький Микола Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Іванович Теницький
Народився 8 лютого 1936(1936-02-08)
село Мар'янівка (Сумський район)
Помер 10 квітня 1992(1992-04-10) (56 років)
Місце проживання Білопілля
Діяльність журналіст

Теницький Микола Іванович (1936-1992) - журналіст Сумщини, який працював в місті Білопілля.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї селян. Батько Іван Максимович працював у колгоспі, учасник Великої Вітчизняної війни. Мати Катерина Іванівна завідувала домашнім господарством. В сім’ї було п’ятеро дітей: Григорій, Олександр, Микола, Ганна і Антоніна. Старший брат Григорій загинув на війні.

В 1952 році закінчив школу в рідному селі. Після сдужби в армії працював водієм у колгоспі та надсилав свої дописи в редакцію Білопільської районної газети. В 1960 році став кореспондентом газети "Радянська правда". В 1971 році закінчив Сумський державний педагогічний інститут. Пізніше, в 1975, закінчив вищу партійну школу у місті Київ. В 1970х працював завідуючим відділу листів і масової роботи редакції газети "Радянська правда". З 1980 по 1992 рік був редактором газети.

За час керівництва Миколи Івановича, газета стала переможницею Всесоюзного конкурсу за зразкову організацію масової роботи, призером щорічного Всесоюзного конкурсу за найкращу організацію роботи з робсількорівським активом (за роботу з позаштатним активом). Такої нагороди не виборювала жодна газета Сумщини.

Теницький очолював районне літературне об’єднання "Вир". Серед учнів та колег - десятки майбутніх журналістів та письменників. Серед них - члени Національної спілки письменників України Наталка Білоцерківець з Куянівки, Юрій Назаренко з Білопілля, Олександр Вертіль з Миколаївки.

Посмертно, Указом Президента було присвоєно високе й почесне звання - Заслужений журналіст України. Така відзнака була першою на Сумщині

Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України спільно з Гільдією редакторів-ветеранів Сумщини та редакцією газети «Білопільщина» запровадила обласну премію імені Заслуженого журналіста України Миколи Теницького. Щорічна премія присуджується журналістам з активною життєвою позицією за кращі надруковані матеріали про важливі питання суспільного життя. Підсумки конкурсу підводяться до Дня журналіста.[1]

Білопільська центральна районна бібліотека ім. О. Олеся випустила бібліографічні пам’ятки "Золоте перо Білопільщини" (2006) та "Микола Теницький – лицар правди і пера" (2011). На честь Миколи Теницького в місті Білопілля названа одна з вулець (провулок Миколи Теницького).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гільдія редакторів-ветеранів змі Сумської області - Конкурси. gildiasumy.at.ua. Процитовано 27 липня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]