Тепла щільна матерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тепла щільна матерія
Зображення

Тепла щільна речовина (англ. Warm dense matter, WDM) — рівноважний чи нерівноважний стан речовини в (довільно визначеному) діапазоні температури та густини між конденсованою речовиною та гарячою плазмою. Її можна визначити як стан, який є надто щільним, щоб описати його фізикою слабозв'язаної плазми, але надто гарячим, щоб описати його фізикою конденсованого середовища. У цьому стані потенціальна енергія кулонівської взаємодії між електронами та йонами має такий же порядок (або навіть значно перевищує) їх теплову енергію, а остання порівнянна з енергією Фермі[1]. Як правило, WDM має густину десь між 0,01 і 100 г/см3 і температуру порядку кількох тисяч Кельвінів (десь між 1 і 100 еВ, в одиницях, яким надають перевагу практики).

WDM передбачається в надрах планет-гігантів, коричневих карликів і карликових зір. У лабораторіях WDM зазвичай утворюється під час інтенсивної взаємодії лазера з ціллю[2] (включаючи дослідження термоядерного синтезу з інерційним утриманням), взаємодії пучка прискорених частинок із ціллю[3] та в інших установках, де конденсована речовина швидко нагрівається, щоб стати плазмою сильної взаємодії. Таким чином, фізика WDM також має стосунок до абляції металів (вхід в атмосферу з космосу, лазерна обробка матеріалів, тощо).

WDM, створена за допомогою надшвидких лазерних імпульсів, може протягом короткого часу існувати в двотемпературній нерівноважній формі, де невелика частка електронів дуже гаряча, із температурою, значно вищою за температуру основної речовини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lee, R. W.; Audebert, P.; Cauble, R. C.; Gauthier, J.-C.; Landen, O. L.; Lewis, C.; Ng, A.; Riley, D.; Rose, S. J., Plasma and Warm Dense Matter Studies (PDF), J.S. Wark, архів оригіналу (PDF) за 14 березня 2022
  2. Archived copy (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 березня 2016. Процитовано 15 серпня 2007.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Accelerator Driven Warm Dense Matter Workshop