Тимельовець синьоголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тимельовець синьоголовий
Синьоголовий тимельовець в зоопарку Цинциннаті
Синьоголовий тимельовець в зоопарку Цинциннаті
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Leiothrichidae
Рід: Бурохвоста чагарниця (Pterorhinus)
Вид: Тимельовець синьоголовий
Pterorhinus courtoisi
(Ménégaux, 1923)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Garrulax galbanus courtoisi
Ianthocincla courtoisi
Garrulax courtoisi
Dryonastes courtoisi
Посилання
Вікісховище: Pterorhinus courtoisi
Віківиди: Pterorhinus courtoisi
МСОП: 22732350

Тимельове́ць синьоголовий[2] (Pterorhinus courtoisi) — вид горобцеподібних птахів родини Leiothrichidae. Цей дуже рідкісний вид є ендеміком Китаю. Раніше вважався підвидом жовтогорлого тимельовця. Вид названий на честь французького місіонера і натураліста Фредеріка Куртуа (1860-1928)[3].

Довжина птаха становить 23 см. На потилиці і тімені яскрава синя пляма, на обличчі чорна "маска". Горло і живіт жовті, груди сірі. Верхня частина тіла оливково-бура, першорядні махові пера мають сиювато-сірі края. Гузка біла, хвіст чорний, біля основи сірий, на кінчику білий.

Підвиди

[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Синьоголові чагарниці в дикій природі зустрічаються лише в китайській провінції Цзянсі. Вони живуть у вологих вічнозелених субтропічних лісах і чагарникових заростях, недалеко від людських поселень. Живляться комахами, зокрема бабками, та плодами, зокрема плодами Eriobotrya japonica. Пташенята вилупляються в травні або, рідше, на початку червня. За пташенятами доглядають обидва батьки. Дослідники також спостерігали, яка за пташенятами доглядали інші синьоголові тимельовці, які не були їхніми батьками.

Збереження

[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває на межі зникнення. Підвид P. c. simaoensis не спострігався в дикій природі після того, як зразки цього підвиду були в 1955 році зібрані в Симао в провінції Юньнань. Підвид P. c. courtoisi був заново відкритий у 2000 році в повіті Уюань (Цзянсі). В 2016 році дослідники оцінювали загальну популяцію синьоголових тимельовіців у 323 птаха, з яких дорослими були близько 250. В квітні 2012 року ще 170 птахів утримувалось в зоопарках по всьому світу в рамках програми з роведення і відновлення популяції, однак невідомо, до якого підвиду вони належать.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Pterorhinus courtoisi.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 120. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  4. Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela, ред. (October 2021). Laughingthrushes and allies. IOC World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 грудня 2021.