Товариство Дев'яти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Товариство Дев'яти (швед. Samfundet De Nio) — шведське літературне об'єднання, засноване 14 лютого 1913 року в Стокгольмі згідно з заповітом Лоттен фон Кремер від 2 липня 1910 року[1].

Метою товариства є просування літератури та підняття питань миру й прав жінок. Члени товариства обираються довічно, на відміну від Шведської академії, де вони можуть піти у відставку.[2][3] Після смерті когось з «дев'ятки» на його місце обирається новий член. Чотири місця у складі зарезервовані для жінок, а чотири для чоловіків. Головою «Товариства Дев'яти» з 1988 року є Інге Юнссон. Ця посада також має свою систему чергування за гендерним принципом — жінки та чоловіки обіймають її почергово.

Протягом існування товариства його членами були такі відомі особистості, як Астрід Ліндґрен, Елін Вегнер, Яльмар Ґулльберг, Андерс Ульссон, Гуннель Валльквіст, Карін Боє, Сара Лідман, Кнут Анлунд та інші.[4]

Нагороди товариства[ред. | ред. код]

Товариство опікується врученням цілої низки шведських літературних нагород, серед яких:

Перші члени товариства[ред. | ред. код]

Нинішній склад товариства[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Samfundet De Nio - Uppslagsverk - NE.se. www.ne.se (швед.). Процитовано 24 січня 2024.
  2. De nio litterär kalender 2003 (Swedish) . Norstedts Förlag. Процитовано 31 грудня 2008.
  3. Olofsson, Tommy (29 December 2004). Key och Almqvist sitter bra i De Nios kalender (Swedish) . Svenska Dagbladet. Процитовано 31 грудня 2008.
  4. Official website (Swedish) . Процитовано 31 грудня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]