Attachment Unit Interface

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
З'єднувачі AUI. Штекерний з'єднувач (ліворуч) знаходиться на пристрої MAU, а гніздовий (праворуч) — на пристрої МАС (наприклад, комп'ютері чи концентраторі)

Attachment Unit Interface (AUI) — фізичний і логічний інтерфейс, визначений в оригінальному стандарті IEEE 802.3 для мереж Ethernet категорії 10BASE5[1]. Фізичний інтерфейс (опціональний) складається з 15-контактного з'єднувача, що забезпечує взаємодію між фізичним рівнем Ethernet і Medium Attachment Unit (MAU)[2], що також відомий як Ethernet-трансивер. Кабель AUI може бути до 50 метрів завдовжки, але найчастіше кабель зовсім не використовувався, а трансивер під'єднувався безпосередньо до потрібного пристрою.

Порти AUI стали досить рідкісними починаючи з 1990-х років, коли у комп'ютерному і мережному обладнанні почали з'являтися вбудовані схеми MAU, особливо з розвитком популярного стандарту 10BASE-T (відповідно, стандарти 10BASE5 (thicknet) і 10BASE2 (thinnet) швидко застарівали). Електричні сигнали AUI деякий час були присутні всередині обладнання. Зі швидким впровадженням стандарту Fast Ethernet порт AUI остаточно застарів, і був повсюдно замінений Media Independent Interface (MII)[3]. Gigabit Ethernet і 10 Gigabit Ethernet використовуються відповідно інтерфейси GMII і XGMII.

У 1991 році модифікація AUI з меншим конектором під назвою «Apple Attachment Unit Interface» (AAUI) була представлена для комп'ютерів Apple Macintosh; використання остаточно припинилося 1998 року[4].

З'єднувач і електричні сигнали[ред. | ред. код]

AUI з'єднувач — типу DA-15 (D-subminiature) зі спеціальною защіпкою замість гвинтових або гайкових кріплень, що дозволяє «зчіпляти» рознімні частини між собою.

Схема розташування виводів AUI
Контакт Сигнал Опис
3 DO-A Коло A, вихід даних (Data Out Circuit A)
10 DO-B Коло B, вихід даних (Data Out Circuit B)
11 DO-S Data Out Circuit Shield (не використовується)
5 DI-A Коло A, вхід даних (Data In Circuit A)
12 DI-B Коло B, вхід даних (Data In Circuit B)
4 DI-S Екран входу даних (Data In Circuit Shield)
7 CO-A Control Out Circuit A (not used)
15 CO-B Control Out Circuit B (not used)
8 CO-S Control Out Circuit Shield (not used)
2 CI-A Коло A, вхід керування (Control In Circuit A)
9 CI-B Коло B, вхід керування (Control In Circuit B)
1 CI-S Екран сигналів входу керування (Control In Circuit Shield)
6 VC Спільний провід (0 вольт)
13 VP Живлення (+12 вольт)
14 VS Екран живлення (не використовується)
Корпус PG Екранування (Protective Ground)

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. IEEE Standard for Ethernet, Section 1, Clause 7. IEEE Computer Society. Архів оригіналу за 24 січня 2017. Процитовано 14 лютого 2017.
  2. IEEE 802.3 7. Physical Signaling (PLS) and Attachment Unit Interface (AUI) specifications
  3. Overview of the XAUI, XLAUI and CAUI: Part1 (англ.). Архів оригіналу за 17 травня 2019. Процитовано 17 травня 2019. ...the existing AUI was not suitable and it was replaced by the MII interface...
  4. Dan, Knight. Apple's AAUI Ethernet Connector. Архів оригіналу за 26 березня 2009. Процитовано 13 лютого 2012.