Тривимірні шахи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігровий простір Кубікшах 8×8×8

Тривимірні шахи (або 3‑D шахи ) — це будь-який варіант шахів, який використовує кілька дощок, що представляють різні рівні, що дозволяє шаховим фігурам переміщатися в трьох фізичних вимірах. У практиці це зазвичай досягається, коли дошки, що представляють різні шари, викладаються один біля одного.

Тривимірні варіанти існували принаймні з кінця 19 століття, одним із найстаріших є Раумшах ("Космічні шахи" з німецької), винайдений у 1907 році Фердинандом Мааком і який вважається класичною 3‑D грою. [1] Маак заснував клуб Raumschach в Гамбурзі в 1919 році, який залишався активним до Другої світової війни.

Розділ 25 із «Закритої енциклопедії шахових варіантів » Девіда Прітчарда обговорює близько 50 такіх варіації що розширюють шахи до трьох вимірів, а також кілька багатовимірних варіантів. Розділ 11 охоплює варіанти з використанням кількох дощок, які зазвичай лежать поруч, що також можна розглядати як додатковий вимір у шахах. [2]

Вираз «Тривимірні шахи» в розмовній мові використовують для опису складних, динамічних систем з багатьма конкуруючими сутностями та інтересами, включаючи політику, дипломатію та війну. «Грати в тривимірні шахи» означає більш високе розуміння та володіння системою поза межами розуміння інших однолітків чи звичайних спостерігачів, які, як передбачається, «грають» у звичайні шахи. [3]

Тривимірні шахи часто з’являлися в науковій фантастиці, зокрема у франшизі « Зоряний шлях », що сприяло популяризації гри.

Кубікшах[ред. | ред. код]

Ліонель Кізеріцький (1806–1853) розробив Kubikschach (Кубічні Шахи з німецької) у 1851 році. [4] Він використовував дошку 8×8×8, позначаючи третій вимір грецькими літерами з альфи до тета. Цей формат пізніше був підхоплений Мааком у 1907 році при розробці Раумшаха . За словами Девіда Прітчарда, цей формат є:

найпопулярнішою 3‑D дошкою серед винахідників, і в той же час найбільш розумово неперетравною для гравців. . . Менш вимогливими до просторового бачення і, отже, більш практичними є ігри, обмежені трьома дошками 8×8 та ігри з дошками розміром менше 8×8. [5]

Раумшах[ред. | ред. код]

Фердинанд Маак (1861–1930) розробив Раумшахосмічні шахи з німецької) у 1907 році. Він стверджував, що для того, щоб шахи були більше схожі на сучасну війну, атака повинна бути можлива не тільки з двовимірної площини, але також зверху (повітря) і знизу (під водою). Оригінальна ідея Маака була для дошки 8×8×8, але після експериментів з меншими дошками він врешті решт зупинився на 5×5×5. Інші очевидні відмінності від стандартних шахів включають два додаткових пішака на гравця та особливу фігуру (по дві на гравця) під назвою єдиноріг .

Дошка[ред. | ред. код]

У Раумшах 3‑D дошку можна уявити як куб, розрізаний на п’ять рівних проміжків через кожну з трьох основних координатних площин. Це розділення дає ігровий простір 5×5×5 (125 кубів). Куби (зазвичай представлені квадратами і часто називаються клітинками ) чергуються за кольором у всіх трьох вимірах.

Ігровий простір Раумшах 5×5×5

Горизонтальні рівні позначаються великими літерами від А до Е. Вертикалі та горизонталі рівня позначаються за допомогою алгебраїчної нотації. Білі починаються на рівнях A і B, а чорні починаються на рівнях E і D.

Правила[ред. | ред. код]

Ea5 Eb5 Ec5 Ed5 Ee5
Ea4 Eb4 Ec4 Ed4 Ee4
Ea3 Eb3 Ec3 Ed3 Ee3
Ea2 Eb2 Ec2 Ed2 Ee2
Ea1 Eb1 Ec1 Ed1 Ee1

E

Da5 Db5 Dc5 Dd5 De5
Da4 Db4 Dc4 Dd4 De4
Da3 Db3 Dc3 Dd3 De3
Da2 Db2 Dc2 Dd2 De2
Da1 Db1 Dc1 Dd1 De1

D

Ca5 Cb5 Cc5 Cd5 Ce5
Ca4 Cb4 Cc4 Cd4 Ce4
Ca3 Cb3 Cc3 Cd3 Ce3
Ca2 Cb2 Cc2 Cd2 Ce2
Ca1 Cb1 Cc1 Cd1 Ce1

C

Ba5 Bb5 Bc5 Bd5 Be5
Ba4 Bb4 Bc4 Bd4 Be4
Ba3 Bb3 Bc3 Bd3 Be3
Ba2 Bb2 Bc2 Bd2 Be2
Ba1 Bb1 Bc1 Bd1 Be1

B

Aa5 Ab5 Ac5 Ad5 Ae5
Aa4 Ab4 Ac4 Ad4 Ae4
Aa3 Ab3 Ac3 Ad3 Ae3
Aa2 Ab2 Ac2 Ad2 Ae2
Aa1 Ab1 Ac1 Ad1 Ae1

A

Початкова позиція в Raumschach.[6] Білий пішак на Bd2 може ходити на клітинки, що позначені білою крапкою та бити фігури на клітинах с позначкою "×". Чорний кінь на Dd5 може ходити на клітинки з чорною крапкою або бити білого пішака на Aa2.

Білі починають. Метою гри, як і в стандартних шахах, є мат. Тури, слони та коні рухаються так само, як у шахах, у будь-якій з площин.

  • A rook moves through the six faces of a cube in any rank, file, or column.
  • A bishop moves through the twelve edges of a cube.
  • A knight makes a (0,1,2) leap (the same effect as one step as a rook followed by one step as a bishop in the same outward direction) enabling it to control 24 different cells from the board's center.
  • A unicorn moves in a manner special to a 3D space (i.e. triagonal movement) through the corners of a cube, any number of steps in a straight line. Thus, each unicorn can reach a total of 30 cells of the 125-cell gamespace; each player's pair can reach 60.
  • The queen combines the moves of a rook, bishop, and unicorn. The queen has a total of 26 different directions to move: 6 faces plus 12 edges plus 8 corners.
  • The king moves the same as the queen but one step at a time.
  • A pawn, as in chess, moves and captures always forward toward the promotion rank (rank E5 for White, rank A1 for Black). This includes moving one step directly upward (for White) or downward (for Black), and capturing one step diagonally upward (White) or diagonally downward (Black), through a front or side cube edge. In Raumschach there is no pawn initial two-step move (and consequently no capturing en passant), and no castling.

Тривимірні шахи Star Trek[ред. | ред. код]

Файл:StarTrekChess.jpg
3D шахи в Star Trek (з епізоду " Військовий суд")

Tri-Вимірні шахи, Tri-D шахи або тривимірні шахи [a] — це варіант шахів, який можна побачити в багатьох епізодах і фільмах Star Trek, вона з'явилась в оригінальному серіалі (TOS) та продовжила набувати форми протягом наступних фільмів і допоміжних серіалів. [9]

Оригінальний реквізит Star Trek був створений з використанням дощок від 3D шашок і 3D хрестиків-ноликів, які на той час були в магазинах (ігри також можна було побачити в епізодах TOS), та додаванням шахових фігур з футуристичного класичного шахового набору, розробленого Пітером Ганіном. у 1961 р. [10] Дизайн зберіг 64 квадрата традиційної шахової дошки, але розподілив їх на окремі платформи в ієрархії просторових рівнів, щоб показати глядачам, як шахи адаптувалися до майбутнього, де переважають космічні подорожі. Правила гри ніколи не розроблювалися в рамках серіалу [11] – насправді, дошки іноді навіть не вирівнюються послідовно від однієї сцени до іншої в межах одного епізоду.

Шахова дошка Tri-D була додатково реалізована завдяки її включенню до технічного посібника Star Trek Star Fleet від Франца Йосипа, який створив стартові розташування фігур і короткі додаткові правила.

Розробка правил[ред. | ред. код]

Повні стандартні правила для гри спочатку були розроблені в 1976 році Ендрю Бартмессом (за підтримки Джозефа), а згодом були розширені ним у комерційно доступний буклет. [12] На веб-сайті Чарльза Рота розміщено безкоштовне резюме стандартних правил англійською мовою, включаючи неясності та неоднозначності щодо переміщення фігур на чотирьох 2×2 ігрових дошках Tri-D.

Повний набір правил турніру з тривимірних шахів, написаний Йенсом Медером, доступний на його веб-сайті. Правила Медера базуються скоріше на правилах ФІДЕ, ніж на стандартних правилах Ендрю Бартмесса, з деякими відхиленнями. Репозиторій ігор з правилами турніру можна знайти на веб-сайті Майкла Кляйна.

Приклади дошки[ред. | ред. код]

Зразки для створення шахової дошки Tri-D можна знайти на сторінках The Chess Variant Pages, а також у Bartmess Tri-D Chess Rules. Більш детальні пояснення для створення дошки туристичного розміру включені на веб-сайт Медера.

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Існує програмне забезпечення для гри Tri‑D шихи. Parmen (можливо названий на честь головного героя епізоду «Пасинки Платона») — це програма для Windows, написана Дагом Кінаном і доступна безкоштовно на його веб-сайті. AwfSoft пропонує безкоштовну версію Tri‑D Chess для Android.

Інші тривимірні шахові варіанти[ред. | ред. код]

Паралельні світи Шахи

У художній літературі[ред. | ред. код]

Як і в Star Trek, багатовимірні шахи представлені в різних художніх творах, як правило, у футуристичних або науково-фантастичних світах. Наприклад Nova, Blake's 7, UFO, Астронавт Джонс, Unreal 2, франшизу Legion of Super-Heroes, Доктор Хто, Теорія Великого вибуху та Легофильм . Концепція пародіюється у Футурамі як «тривимірний Ерудит ». [15]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. There is some discussion whether this game should be called "Tri-Dimensional Chess" as in the Star Trek Star Fleet Technical Manual[7] or "Three-Dimensional Chess" as in The Star Trek Encyclopedia[8] and as on Memory Alpha.
  2. "Alice Chess, a well-considered variant, may also be classified as a 3‑D game."[13] "In a sense, it is a three-dimensional game, since the board can be thought of as measuring 8×8×2 (in squares)."[14]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Pritchard, (2007), p. 229.
  2. Pritchard, (2007), p. 93.
  3. e.g.
  4. Dickins, (1971), p. 16.
  5. Pritchard, (1994), p. 305.
  6. Dickins, (1971), p. 17.
  7. Schnaubelt, (1975), p. T0:03:98:3x.
  8. Okuda, Okuda та Mirek, (1997), p. 342.
  9. а б Pritchard, (2007).
  10. Vintage Chessmen by Peter Ganine. Dansk the Night Away. 12 жовтня 2011. Процитовано 2 червня 2014.
  11. Okuda, Okuda та Mirek, (1997).
  12. Bartmess, Andrew (2005). The Federation Standard Tri‑D Chess Rules (вид. Revision 5.0).
  13. (Pritchard, 1994, с. 305)
  14. (Schmittberger, 1992, с. 197)
  15. 3‑D Scrabble - The Infosphere, the Futurama Wiki. theinfosphere.org. Процитовано 11 жовтня 2019.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Читати докладніше[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Раумшах
Зоряний шлях Tri‑D