Скрабл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрагмент ігрового поля
Англійський комплект літер. На кожній літері позначена кількість очок.

Скрабл, скребл (англ. Scrabble), іноді ерудитрос.) — настільна гра, в якій від 2 до 4 гравців складають слова з наявних букв на полі розміром 15 х 15. Презентація української версії гри відбулася 9 вересня 2009 року в м. Києві[1][неякісне джерело].

Опис[ред. | ред. код]

Мета гри — набрати якомога більше балів, утворюючи слова. На кожному ході гравець може додати одну букву із набору літер, які є в його розпорядженні, так, щоб разом з новою літерою на полі утворилося якесь слово або кілька слів. Кількість очок за слово дорівнює сумі очок всіх літер в утвореному слові з урахуванням коефіцієнтів, які залежать від того поля, на яке виставляється літера. Літери дають різну кількість очок — популярні мало, рідкісні, такі, що з них важко утворювати слова, — багато. При неможливості утворення слова гравець пропускає хід і має право поміняти літери, що є в його розпорядженні. Перемагає той із гравців, хто набрав найбільшу кількість очок.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Асторонавт Крістіан Гадфілд грав у скрабл на Міжнародній космічній станції, використовуючи дошку з текстильною застібкою.[2]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прес-конференція з нагоди виходу українського варіанта гри SCRABBLE (Київ). Архів оригіналу за 9 березня 2011. Процитовано 9 березня 2011. 
  2. Hadfield, Chris (13 грудня 2014). How do astronauts play Scrabble in space? With lots of Velcro. the Guardian (англ.). Архів оригіналу за 10 травня 2018. Процитовано 9 травня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]