Уесуґі Каґекацу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уесуґі Каґекацу
яп. 上杉景勝
Народився 8 січня 1556
Провінція Етіґо, Північноземний край, Японія
Помер 19 квітня 1623(1623-04-19) (67 років)
Йонедзава, Префектура Ямаґата, Японія
Країна Японія
Діяльність самурай
Титул даймьо
Посада даймьо
Батько Nagao Masakaged
Родичі Уесуґі Кенсін
Брати, сестри Seien'ind
У шлюбі з Kiku-himed і Q11536669?
Діти Q8514762?

Уесуґі Каґекацу (*上杉 景勝, 8 січня 1556 — 19 квітня 1623) — даймьо часів Сенґоку, правитель Айдзу-хана у 1598—1601 роках, 1-й даймьо Йонедзава-хана в 16011623 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Наґао. Син Наґао Масакаґе[en], голови гілки Уеда клану Наґао, та Ая-Ґодзен (сестри даймьо Уесуґі Кеншіна). Народився 1556 року. Отримав ім'я Акікаґе. 1564 року його батько загинув. Після цього всиновлено вуйком Кеншіном під ім'ям Кіхейдзі. Здобув освіту й під орудою Уесуґі Кеншіна — військову практику. Пошлюбив доньку даймьо Такеда Сінгена. Згодом прийняв ім'я Уесуґі Каґекацу.

Даймьо[ред. | ред. код]

У 1578 після смерті Уесуґі Кеншіна розпочав боротьбу за володіння останнього з іншими названим сином Кеншіна — Уесуґі Каґетора[en]. Спочатку суперник Каґекацу зайняв основні володіння в провінції Етіґо. Втім зрештою Каґекацу завдав Каґеторі захопив усі володіння померлого даймьо. У 1579 році Каґетора був розбитий, обложений в замку і змушений був здійснити сеппуку. Уесуґі Каґекацу став одноосібним правителем провінції Етіґо.

Втім Ода Нобунага скористався цією війною для захоплення у клана Уесуґі провінцій Нота, Каґа, Еттю. Але після загибелі Нобунага у 1582 році Каґекацу уклав союз з Тойотомі Хідейосі проти Сібата Кацуіе. Останньому у 1583 році було завдано нищівної поразки. Відтоді Уесіґі Каекацу залишався вірним васалом Тойотомі.

У 1590 брав участь у поході Тойотомі Хідейосі проти роду Ґо-Ходзьо, внаслідок якої того було знищено. З 1592 року був учасником військової кампанії в Кореї, але згодом обмежився наданням допоміжних контингентів..

У 1598 отримав від Тойотомі феодальне володіння Айдзу на півночі Хонсю, дохід від якого оцінювався в 1,2 млн коку рису. Того ж року після смерті Хідейосі увійшов до складу опікунської ради («готайро»), яка повинна була керувати державою до повноліття Тойотомі Хідейорі.

У 1600 вступив в союз з Ісіда Міцунарі і виступив проти Токуґава Іеясу. Він перший планував почати військові дії проти клану Токуґава. Каґекацу побудував новий замок в Айдзу і привернув увагу Іеясу, який наказав йому прибути в Осаку, щоб пояснити свою поведінку. Каґекацу відмовився, і Токуґава на чолі 50-тисячній армії став готуватися до походу на Айдзу. Уесуґі повинен був зайняти Токуґава Іеясу військовими діями на півночі, щоб відвернути його від Ісіда Міцунарі. Проте Іеясу розгадав цей план і залишився в Осаці. Воєначальники Могамі Йосіакі[en] і Дате Масамуне, васали Іеясу, почали військові дії проти Уесуґі Каґекацу в Тохоку (на півночі Хонсю). Той зі своїм військом планував атакувати землі Токуґава з північного сходу в той час як Ісіда Міцунарі готувався наступати проти нього із заходу. Проте на самому початку кампанії Уесуґі Каґекацу зазнав поразки у битві біля замку Сіроісі.

Після перемоги Токуґави Іеясу над Ісіда Міцунарі в битві при Секіґахара у 1600 році Уесуґі Каґекацу визнав зверхність Токуґава Іеясу. Але той у 1601 році конфіскував у нього Айдзу-хан і передав натомість Йонедзава-хан в провінції Дева з доходом 300 тис. коку рису.

У 1614—1615 брав участь в Осакській кампанії проти Тойотомі Хідейорі.

У квітні 1623 помер в Йонедзава. Йому успадковував син Уесуґі Садакацу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. London: Cassell & Co
  • Frederic, Louis (2002). «Japan Encyclopedia.» Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.