Управління інтернетом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Управління Інтернетом — це комплекс заходів з розробки й застосування урядами, приватним сектором, громадянським суспільством та технічною спільнотою, у відповідних ролях, загальних принципів, норм, правил, процедур прийняття рішень і програм, які формують умови для розвитку і використання Інтернету.[1] Він включає такі питання, як історія регулювання Інтернету, протиріччя, які виникали на процесі розвитку Інтернету, а також триваючих дебатів про те, як повинен або не повинен регулюватися Інтернет в майбутньому.

У вузькому сенсі, управління Інтернетом можна розглядати як технологічну координацію елементів Інтернету, в тому числі керування системою доменних імен та розподіл IP-адрес.

Управління Інтернетом не слід плутати з Електронним урядуванням, яке є способом організації державної влади за допомогою електронних технологій, систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Internet Governance. UNESCO (англ.). Процитовано 22 жовтня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Курбалийя Й. Управление Интернетом. — М.: Координационный центр национального домена сети Интернет, 2010. — 208 c. ISBN 978-5-9902170-1-0.