Урусов Владислав Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урусов Владислав Григорович
Народився 27 листопада 1927(1927-11-27)
Північна Осетія — Аланія, РСФРР, СРСР
Помер 14 березня 2001(2001-03-14) (73 роки)
Sholokhovsky (urban-type settlement)d, Білокалитвинський район, Ростовська область, Росія
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність гірник
Знання мов російська
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Жовтневої Революції орден «Знак Пошани» знак «Шахтарська слава» I ступеня знак «Шахтарська слава» II ступеня знак «Шахтарська слава» III ступеня

Урусов Владислав Григорович (1927-14 березня 2001) — машиніст комбайна шахти «Шолоховська-Східна» комбінату «Ростовуголь», Герой Соціалістичної Праці.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 листопада 1927 року. Закінчивши школу фабрично-заводського навчання (ФЗН) в місті Орджонікідзе, 2 роки працював кріпильником у Садовському рудоуправлінні. Після служби в Радянській Армії в 1956 році на заклик партії та уряду, приїхав на Донбас. Працював прохідником, гірничим робітником очисного вибою, машиністом комбайна.

В 1965 році як досвідчений гірник переведений на нову шахту «Шолоховська-Східна» комбінату «Ростовуголь». Тут домігся найбільших виробничих успіхів. Комплексна бригада під його керівництвом першою впровадила на шахті високопродуктивний вузькозахватний комплекс КМ-87Д. Його використання дозволило бригаді першою в місті Біла Калитва досягти тисячетонного добового навантаження на лаву. Бригада однією з перших в області створила спеціальну ремонтну зміну, яка проводила огляд і ремонт техніки. Це збільшило машинний час роботи комбайна, скоротило простої із-за аварій і несправностей механізмів.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 30 березня 1971 року за видатні успіхи у виконанні завдань п'ятирічного плану розвитку вугільної і сланцевої промисловості та досягнення високих техніко-економічних показників Урусову Владиславу Григоровичу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

У 1980-ті роки вийшов на пенсію. Помер 14 березня 2001 року.

Нагороди та звання[ред. | ред. код]

  • Заслужений шахтар РРФСР
  • Почесний шахтар

Нагороджений орденами Леніна (30.03.1971), Жовтневої Революції, «Знак Пошани», знаками «Шахтарська слава» 3-х ступенів.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Музалевский М. В. Герои Социалистического Труда. Биобиблиографический словарь. — М.: РИЦ «Кавалер», 2008. — 200 с.
  • Урусов Владислав Григорович. // Сайт «Герои страны» (рос.).