Флавій Невітта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флавій Невітта
Народився невідомо
Помер після 363
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул
Військове звання Magister militum
Термін 362 рік
Попередник Флавій Флоренцій
Наступник Флавій Саллюстій

Флавій Невітта (*Claudius Mamertinus, д/н — після 363) — державний і військовий діяч пізньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з германців. Перебував у війську з часів імператора Констанція II. 365 року в складі армії магістра піхоти Барбаціона як препозит (командир) турми відзначився в битві проти ютунгів в 358 році в Реції. Ймовірно, після цього швидко просувався військовими щаблями, відзначившись у 358—360 роках у походах проти алеманів.

361 року після проголошення імператором Юліана був призначений їм магістром кінноти в Галлії замість Гомоарія. Зі своєю частиною війська рухався через Рецію і Норік до Паннонії. Після захоплення гірського перевалу Суккі очолив його охорону.

362 року стає консулом (разом з Клавдієм Мамерціном). Також увійшов до Халкидонської комісії, що розслідувала зловживання вищих сановників часів Констанція II.

363 року брав активну участь в перській кампанії Юліана. У квітні на чолі декількох легіонів просунувся уздовж Євфрату в Месопотамії. Разом з Дагалайфом очолював облогу Майозамальхі. Після смерті імператора наприкінці липня особисто доставив тіло померлого до міста Тарс в Кілікії, де той був спочатку похований.

Під час обрання нового імператора з Дагалайфом виступив проти Арінфея і Віктора в питанні про обрання нового імператора. Зрештою зійшлися на кандидатурі Сатурна Секунда Саллюстія, одного з наближених Юліана, але той відмовився прийняти імператорський титул. Тоді вони були змушені оголосити імператором пріміцерія доместиків Флавій Клавдія Іовіана. Подальша доля Невітти невідома, але напевне був звільнений з війська.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alexander Demandt: Magister Militum. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Supplementband XII, Stuttgart 1970, Sp. 580–790.
  • Jones A. H. M. Flavius Nevitta // Prosopography of the Later Roman Empire/ A. H. M. Jones, J. R. Martindale, J. Morris. — [2001 reprint]. — Cambridge University Press, 1971. — Vol. I: A.D. 260—395. — P. 626—627. — ISBN 0-521-07233-6.
  • Klaus Rosen: Julian. Kaiser, Gott und Christenhasser, Klett-Cotta, Stuttgart, 2006. ISBN 3-608-94296-3