Фітингова платформа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фітингова платформа
Зображення
Товари або пасажири, що перевозяться контейнер
CMNS: Фітингова платформа у Вікісховищі
Фітинговий упор

Фітингова платформа (англ. fitting, від англ. fit — прилаштовувати, монтувати, збирати) — спеціалізована платформа, призначена для перевезення великотоннажних контейнерів (ISO 668) і обладнана спеціалізованими вузлами для їх кріплення — фітинговими упорами (це упор входить в замок контейнера).

Опис[ред. | ред. код]

Тип залізничного вагона, який використовується для перевезення інтермодальних контейнерів (TEU). «Well-вагони» з нижчим центром ваги використовуються переважно в Північній Америці, а також і в Австралії. Там, де немає електрифікованих залізниць, високі тунелі, та можна встановити один контейнер над іншим – так званий «Double-stack».

У Європі також використовуються вагони-контейнери, типу «платформа» – але на вагон можна встановити лише один контейнер.

Моделі фітингових платформ[ред. | ред. код]

У деяких моделей фітингових платформ відсутній підлоговий настил і фітингові упори приварені безпосередньо до рами платформи. Такі платформи фітингів призначені тільки для перевезення контейнерів. Частина моделей - універсальні, такі платформи фітингові упори кріпляться на шарнірах до рами платформи і можуть складатися і заважати завантаженню іншого виду вантажу (техніка, довгомірні вантажі тощо. буд.).

Основні моделі, що експлуатуються на залізницях СНД:

40-футові контейнери на платформах. Ближня платформа з настилом без фітингових упорів, ближній контейнер встановлений на платформі фітингівр
Контейнери-рефрижератори на фітингових платформах моделі 13-2116-01[1][2][3]
  • Модель 13-3103-01, для перевезення одного 40-футового контейнера (на фото) споруди БМЗ.
  • модель 13-9004M, для перевезення автомобільної техніки, а також універсальних великотоннажних контейнерів масою брутто 10, 20 та 30 т у різному поєднанні споруди виробництва КВН.
  • моделі 13-4140, для перевезення різних вантажів: литих слябів різної довжини, температура яких при завантаженні не перевищує 100 °С, сортового прокату та арматури, листового прокату, двох 20-футових або одного 40-футового контейнера. Для такої універсальності платформа обладнана стаціонарними бічними стінками, розташованими на консольних частинах несучої рами, бічними опорними стійками, переставними торцевими стінками, що обмежують поздовжнє зміщення вантажів різної довжини і типовими фітинговими упорами для контейнерів, які в неробочому положенні.

Платформи колодязного типу[ред. | ред. код]

Альтернативу фітингових платформ можуть скласти платформи колодязного типу. Перспективна модель 13-3124, споруди БМЗ, дозволяє перевозити контейнери один на одному в два яруси, що дозволяє збільшити кількість контейнерів, що перевозяться в порівнянні з платформами традиційної конструкції. В Росії для цього повинні бути змінені габарити наближення будівель, тому що висота 2 контейнерів вже перевищує максимально-допустиму висоту навіть без урахування висоти рейок та мінімального зазору між рейкою та днищем рухомого складу. Це широко практикований спосіб перевезення на напрямках залізниць США та Канади з тепловозною тягою (через габарити навантаження та рухомого складу)[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Платформа, модель 13-2116-01. Архів оригіналу за 11 серпня 2015. Процитовано 25 грудня 2008.
  2. «Об утверждении местных технических условий размещения и крепления 20-ти и 40-ка футовых рефрижераторных крупнотоннажных контейнеров на вагонах-платформах модели 13-2116-01», Распоряжение ОАО «РЖД» от 12.08.2010 г. № 1733р на сайте «Железнодорожные документы».
  3. Рефконтейнеры: ситуация накаляется, Статья от 23.12.2015 г. в электронной версии журнала «РЖД-Партнер». Т. Симонова.
  4. Аршинцев Д. Н., Бржезовский А. М., Лазаренко Ю. М. Динамические качества платформы колодцеобразного типа для перевозки контейнеров в два яруса. — Вестник ВНИИЖТ, 2005, № 2