Гернінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хернінг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гернінг
(дан. Herning)
Герб
герб
Вид на Гернінг з повітря
Вид на Гернінг з повітря
Вид на Гернінг з повітря
Гернінг
Основні дані
56°08′ пн. ш. 8°58′ сх. д. / 56.133° пн. ш. 8.967° сх. д. / 56.133; 8.967
Країна Данія Данія
Регіон Центральна Ютландія
Столиця для Гернінґ і Herning Municipality (1970-2006)d
Засновано на початку XIX століття
Населення 47 765 (2014)
Висота НРМ 58 ± 1 м
Міста-побратими Кельці, Крісіумаd
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
GeoNames 2620425
OSM 1927508 ·R (Гернінґ)
Поштові індекси 7400 Herning
Міська влада
Мер міста Ларс Краруп
Вебсайт herning.dk
Мапа
Мапа


CMNS: Гернінг у Вікісховищі

Гéрнінг (дан. Herning; вимова: [ˈhɛɐ̯ne̝ŋ]) — головне місто та адміністративний центр муніципалітету Гернінг. Населення Гернінга становить 51,193 особи (1 січня 2023 року), що робить Гернінг 11-м за чисельністю населення містом у Данії.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Гернінг заснований на початку 1790-х років, у період меліорації, як комерційний центр, що надавав товари та послуги фермерам у цьому районі. Пізніше в місті та його околицях розвинулася текстильна промисловість. Ця галузь була основною економічною діяльністю Гернінга. В 1913 році місто стало ярмарковим центром. Сьогодні має більш диверсифіковану промислову базу. Тут розташований «Messecenter Herning» — найбільший виставковий центр у Скандинавії.

У 2009 році Гернінг приймав чемпіонат світу з боротьби.

Транспорт[ред. | ред. код]

Дорожня та залізнична інфраструктура[ред. | ред. код]

Гернінг є вузлом як автомобільного, так і залізничного транспорту в центральній Ютландії. Залізничні лінії, що перетинають півострів, перетинаються на залізничній станції Гернінг, головній залізничній станції міста, звідки можна дістатися до Вайле, Орхуса, Есб'єрга та Гольстебро. Також є кілька щоденних поїздів до Копенгагена. Місто також обслуговується залізничними зупинками Birk Centerpark та Herning Messecenter.

Гернінг розташований на перетині трьох основних доріг: автошлях 18, який перетинає півострів Ютландія з південного сходу на північний захід; автошлях 15, який перетинає півострів від Орхуса на сході до Рінгкобінга на заході; і автошлях 12, від Есб'єрга на південному заході до Віборга на північний схід.

Аеропорт[ред. | ред. код]

Гернінг обслуговує аеропорт Midtjylland, розташований за 25 км на північний схід від міста. Є кілька рейсів на день, що сполучають його з аеропортом Копенгагена.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Mobile Statbank - Population 1. January by urban and rural areas, population area and population density and time. m.statbank.dk. Процитовано 13 січня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]