Холодний палець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холодний палець використовується в сублімації. Вогкий продукт (6) знаходиться в нижній частині зовнішньої труби (4), яка нагрівається (7) під вакуумом (через бічний рукав 3). Сублімований матеріал збирається (5) на власне холодному пальці, охолоджуючись охолоджувачем (синім), що циркулює через порти 1 і 2.

Холодний палець — частина лабораторного обладнання, яка використовується для створення локальної холодної поверхні. Він названий через свою схожість з пальцем і є типом холодної пастки. Пристрій зазвичай складається з камери, в яку може входити та виходити охолоджуюча рідина (холодна водопровідна вода або, можливо, щось холодніше). Інша версія передбачає наповнення пристрою холодним матеріалом (приклади: лід, сухий лід або суміш, така як сухий лід/ ацетон або лід/вода)[1].

Як правило, холодний палець використовується в апараті для сублімації[2] або може використовуватися як компактна версія конденсатора в апараті реакції зворотного холодильника або дистиляції. Багато комерційно доступних роторних випарників можна придбати з холодним пальцем замість наприклад конденсатора Dimroth. При використанні як конденсатора в роторному випарнику холодні пальці можна охолодити до нижчої температури − 78 °C (сухий лід), порівняно з водяними конденсаторами, які можна охолодити до −40 °C (суміш етиленгліколь/вода). Досягнута нижча температура зменшує кількість летких матеріалів, що виділяються в повітря.

Зображення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kenneth B. Wiberg (1960). Laboratory Technique in Organic Chemistry. McGraw-Hill. ISBN 0070700958.
  2. Zubrick, James W. (2016). Sublimation. The Organic Chem Lab Survival Manual: A Student's Guide to Techniques (вид. 10th). United States of America: John Wiley & Sons. с. 192—194. ISBN 978-1118875780.