Шама мадагаскарська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шама мадагаскарська
Самець мадагаскарської шами (підвид C. a. pica)
Самець мадагаскарської шами (підвид C. a. pica)
Самиця мадагаскарської шами (підвид C. a. pica, Національний парк Монтань-д'Амбр)
Самиця мадагаскарської шами (підвид C. a. pica, Національний парк Монтань-д'Амбр)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Шама (Copsychus)
Вид: Шама мадагаскарська
Copsychus albospecularis
(Eydoux & Gervais, 1836)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Turdus albo-specularis
Посилання
Вікісховище: Copsychus albospecularis
Віківиди: Copsychus albospecularis
ITIS: 559429
МСОП: 103894037
NCBI: 125863

Ша́ма мадагаскарська[2] (Copsychus albospecularis) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae). Ендемік Мадагаскару.

Опис[ред. | ред. код]

Самець мадагаскарської шами

Довжина птаха становить 18 см, враховуючи довгий хвіст, вага 21-24 г. Виду притаманний статевий диморфізм. Самці мають переважно чорне забарвлення з синім відблиском. На крилах у них помітні білі смуги, нижні покривні пера хвоста і нижня частина живота також білі. У самиць тім'я, спина і хвіст сірувато-коричневі, горло і груди сірі, крила і надхвістя руді.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • C. a. pica Pelzeln, 1858 — захід і північ острова;
  • C. a. albospecularis (Eydoux & Gervais, 1836) — північний схід острова;
  • C. a. inexspectatus Richmond, 1897 — схід і південний схід острова.

Деякі дослідники виділють підвид C. a. pica у окремий вид Copsychus pica[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мадагаскарські шами мешкають на острові Мадагаскар, а також на сусідніх острівцях, зокрема на Нусі-Бе, Нусі-Комба і Нусі-Бураха. Вони живуть в різноманітних природних середовищах, від сухих чагарникових заростей до сухих і вологих тропічних лісів, мангрових заростей, садів, бананових, кавових і евкаліптових плантацій. Зустрічаються на висоті до 1800 м над рівнем моря.

Мадагаскарські шами живляться тарганами, жуками, комахами та іншими комахами, а також павуками, дощовими черв'яками, дрібними амфібіями і ящірками та ягодами. Самці шукають їжу переважно на землі, самиці — частіше в підліску. Птахи іноді приєднуються до змішаних зграй птахів.

Мадагаскарські шами — територільні птахи, площа гніздових теритрій у них варіюється від менш ніж 1 га до 6 га, в залежності від середовища проживання. Гніздові території в густих тропічних лісах є меншими, ніж в чагарникових заростях. Гніздо чашоподібне, робиться з трав і стебел, встелюється корінцями, зміїною шкірою і шерстю лемурів або великої рогатої худоби, розміщується в дуплах пнів, в тріщинах будівель або в густій рослинності. В кладці від 2 до 5 яєць, зазвичай 3 яйця. Інкубаційний період триває 13 днів. За пташенятами доглядають і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 17 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще тиждень. Пташенята повністю покидають батьківську територію через 18 днів після того, як вони покидають гніздо. Мадагаскарські шами часто стають здобиччю мадагаскарських яструбів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Copsychus albospecularis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 18 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 листопада 2022.
  4. BirdLife International (2016). Copsychus albospecularis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 18 листопада 2022